Kandra: Skillnad mellan sidversioner

Från Söderns Rollspelsklubb
Hoppa till navigering Hoppa till sök
dmp>Johan
Ingen redigeringssammanfattning
 
m (1 version importerades)
 
(Ingen skillnad)

Nuvarande version från 2 februari 2021 kl. 17.39

Kandra

En viktig handelsstad i centrala Berendien.

Till skillnad från de flesta av sina grannstäder är Kandra en fristad, och med det menas att de som bor i staden inte behöver betala skatt vare sig till länsherren eller till kungen. De har fått sina rättigheter befästa i ett kungligt Stadsbrev. Däremot förpliktas staden vissa andra åtaganden, som t.ex. att erbjuda skydd åt befolkningen i trakten (även de från det omgivande länet) i orostider; att hålla domstol när så behövs och att erbjuda kungens kurirer och härolder vad de önskar av utvilade hästar, kost och logi. Utöver detta är inte Kandra skyldig att ställa upp med vare sig krigsskatt eller soldater till kungens arméer.

Till staden hör också en del landområden, ut till ungefär en mils avstånd från staden, och innefattar byarna Berga, Heden och Munkalid. Dessa landområden åtnjuter också samma skattfrihet, men de är tyvärr inte så stora att de räcker till att försörja stadsbefolkningen med föda och råvaror. Man kommer därför ofta i kontakt med den närbelägna länsherren Björnestam. Han är friherre och residerar i slottet på Hålbergsklack.

Kandra är en stad med ungefär 2000 innevånare innanför murarna (eftersom det finns cirka 350 hus blir det i genomsnitt 5-6 invånare per hus) och den styrs av ett Råd (Se Kandra stadsrådh). Rådet ska enligt privilegiebrevet bestå av "åtta till tolv redlige män födda och bosatta i Kandra sedan minst fem år" och presideras av en Rådsäldste. Rådsäldsten är tillika också Borgmästare och Domare.

  • Invånare år 610: 2081

Trots sitt relativt låga invånarantal omsätter Kandra en extremt stark ekonomi på grund av handelsrutterna som går igenom området.

Historia

Från början var det bara två vadställen Över Getån och Tvärån på det ställe där Kandra nu ligger. Platsen var mycket lämpad för övergång, eftersom landet var flackt här, så att åarna blev breda och grunda, och jorden sandig och full av grus så att åbottnen mest består av grus och sten. Vagnarna kunde därför passera utan att köra fast. Platsen var också lätt att hitta till genom att det låg en hög jordkulle ett hundratal meter norr om vadstället, och den fasta jorden en var utmärkt grund för att ha marknad på.

När platsen redan hade varit välkänd som marknadsplats i många hundra år tog sig några dristiga äventyrare för att börja gräva i jordkullen. De menade att det måste vara en grav, och borde följaktligen innehålla en hel del dyrbarheter. Vad de träffade på inuti kullen är inte allmänt känt, men helt klart var att de inte fann några skatter där. En av äventyrarna var magiker, och sände omedelbart bud till den skola där han fått sin utbildning. Snart var ett femtiotal magiker samlade på platsen och de hägnade in kullen i ett tabernakel så att den doldes helt och hållet.

Tabernaklet stod sedan i långa tider, medan marknaden fortsatte att blomma. Nu var det också många magiker samlade här, och de styrande i landet började få upp ögonen för platsens betydelse. De beslöt att bygga en stad där, dels för att skydda magiker och handel, men också för att tjäna en slant på tullar och marknadsavgifter. Så skedde också, och år 174 efter Odo, för mer än 430 år sedan, fick staden sina stadsprivilegier och sitt namn: Kandra. Det som magikerna samlades kring i sitt tabernakel byggdes samtidigt in i ett hus, Magikernas Hus, utan att någon fick reda på vad det var man funnit i kullen.

Ekonomi

Kandra är en handelsstad. Den ligger i ett måttligt fruktsamt område med få naturtillgångar, men en viktig karavanväg passerar genom staden. Staden har ett antal handelshus, som handlar med gobelänger och tapeter, glas och vapen; viktiga varor eftersom dessa produceras i staden. De handlar också mycket med tyger, torkad frukt, kryddor, ädla metaller, porslin, pälsar, skinn och pälsverk, men dessa produceras inte där utan köps in utifrån.

I Kandra finns många duktiga hantverkare, och speciellt gobelängvävarna är vida berömda. Också smidet är högtstående: vapen och rustningar från Kandra är vackra och starka, utsirade med mönster och med förgyllda partier. Glaset från Kandra har en unik blå ton som är mycket uppskattad söderut.

Naturalieproduktionen (spannmål, säd, rotsaker, frukt, fiber, grönsaker, hudar) räcker för att täcka stadens behov, men inte mer.

Geografi

Kandra ligger i gränstrakterna mellanjordbruksbygd och skogsbygd. Klimatet är ganska varmt, med varma, soliga somrar och milda, regniga vintrar. Norr och öster om staden finns djupa skogar med en del höga berg, medan det söder och väster ut är mest brukad åkermark. Närheten till skogen är tacksam för stadens smeder och för glasblåsarna, som behöver mycket ved till sin verksamhet. Det är bara lite drygt en mil till närmaste större skog. fälla ett träd där.

Åtta kilometer sydväst om Kandra, där Tvärån och Getan flyter samman, finns en lertäkt. Leran är av yppersta kvalitet och den forslas till Kandra för att göras till keramik. Enklare lera slås till tegel, både mursten och takpannor, på plats och bränns i ugnarna där.

Allmänt om staden

Renhållning

Det som är speciellt för Kandras renhållning är det kloaksystem som tar han om stadens flytande avfall. Det täcker endast husen i själva staden och är alltså inte speciellt stort. Det har inga gångar eller kanaler en människa kan ta sig fram i utan är bara ett nätverk av tegelrör, en halv meter i diameter, som ligger 30—60 cm under gatunivån. Enligt staden lag är det förbjudet att stoppa ned fasta föremål i kloakerna, och varje öppning är också försedd med ett silgaller för att hindra sånt. Avsaknaden av fasta sopor i kloakvattnet gör också att mängden råttor som kan leva i kloakerna hålls nere på en acceptabel nivå.

Fasta sopor och latriner hämtas av sopkörare och kors till något som kan beskrivas som en soptipp där det komposteras. Sopkörare är naturligtvis inget ansett yrke, men nödvändigt, och Rådet i Kandra avlönar sina sopkörare väl, bl. a. med ett hus en bra bit utanför staden, så att de ska slippa ha dem boende innanför muren.

Den allmänna ordningen

För Kandras försvar och vakthållning ansvarar Kommendanten. Stadsvakten, kallad bara "Vakten" i dagligt tal, är Kandras polisstyrka. De patrullerar stadens gator och murar dagtid för att avstyra bråk, slagsmål, tjuveri och andra lagbrott, nattetid för att kunna stoppa inbrott och bränder.

I Kandra patrullerar dagtid 6 patruller på gatorna. Varje patrull har 4 man. Varje port har 8 vakter och 1 befäl. På natten patrullerar 2 patruller om 4 man på gatorna och det finns 3 man + 1 befäl vid varje port. Dagpatrulleringen börjar klockan 6 på morgonen, då också portarna öppnas. Portarna stängs klockan 9 på kvällen och därefter kan bara gående, och med lite besvär också hästar, tas in genom de små dörrar som finns i Norrport och Söderport. Efter midnatt måste man ha mycket goda skäl för att bli insläppt.

Patrullerna på gatorna övergår till nattpatrullering vid tiotiden på kvällen, då de flesta kroggästerna gått hem, och de allra flesta lagt sig till nattsömn.

Murarna bevakas av tvåmans patruller, om dagen 3 stycken, en från varje port, om natten 1 patrull från vaktkvarteret.

De stora vägarna till och från Kandra är så kallade Riksvägar och patrulleras av Gardet. Gardet är den kunglig vakten som bland annat står vakt vid kungens slott. Vägpatrullerna består av 8—12 soldater ur Gardet under befäl av en löjtnant eller kapten.

Öppethållande

De flesta hantverkarna i Kandra arbetar från åtta på morgonen till fem på kvällen, med drygt en timmes paus mitt på dagen. Men redan efter klockan fyra kan det vara svårt att få tag i en hantverkare, eftersom de flesta vill vara färdiga till fem och sluta arbeta då. Butikerna öppnar ungefär en timma senare, klockan nio, och har