Askars Holme

Från Söderns Rollspelsklubb
Version från den 2 februari 2021 kl. 17.39 av Johan (diskussion | bidrag) (1 version importerades)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Askars Holme under en klar höstmorgon.

Askars Holme

Ett vidsträckt furstendöme beläget i nordöstra Ansorvia. Kärnområdet, som domineras av Norra Holmby, Holmby och Helgand, genomborras av den bördiga Miskvirån. Furstendömet inkluderar också riddarskapet Miskvir, norra Kunockra och de övergivna riddardömena längst med Trollrännan. Sedan 610 administrerar även Askars Holme hela Askars skog.

Furstendömet är sedan år 613 erövrat av den nidlänska ockupationsarmén.

Historia

Ön "Askars Holme", allmänt benämnd Holmen, har, enligt den tidigare hovtrollkarlen Attever Ket, bebotts sedan bronsåldern då vissa gravfynd gjorts i eklunden på ön. Jorerna byggde ett stengods på platsen omkring år 1000 f.O, vilket var det "moderna" Askars Holmes första bosättning. Väggarna till detta gods utgör grunden till det nuvarande köket - en vacker mural kalkades bl.a. igen under bygget av den moderna borgen. Efter tredje konfluxen år 599 f.O. förföll det ursprungliga godset och ön ska ha varit övergiven i över 600 år. Askars Holme var känd som "Tistel-ön" av mörkertidens skrockfyllda folk under denna era. I Kandors gamla bibliotek kan man även hitta berättelser om hur harpyor bodde på ön fram tills dess att holmen befolkades igen runt år 40 e.O. och ett träfort restes.

År 133 e.O. började det moderna godset att byggas - den allra äldsta delen är det nuvarande Nakalatemplet och köket (med jorpagniska anor), medan tornet uppkom först 256 e.O. Under denna tid härskade ätten Sandgräve. Ätten är inte särskilt omnämnd i skrifter, utan det är först när ätten Guldbock tog över godset år 290 som Askars Holme och dess ridderskap expanderar.

Stora salen och galleriet byggdes till år 301 och av ättens enorma rikedomar byggdes även ett närbeläget slott i byn Helgand - som först var tänkt som det nya huvudgodset. Efter interna dispyter i ätten tog en kusingren över Helgand ganska omgående och utplånade huvudgrenens planer på ett nytt starkare fäste på Helgands kullar. Dispyterna kulminerade i det "helgandiska slaget" år 312 e.O, då två riddare och tre milismän ska ha dödats efter en konfrontation mellan de båda släktena.

Stridsyxan lades dock ner kort därefter och ätterna försonades. En kort blomstringstid under 300-talet följde, med en stark, lokal riddarkultur, påkostade banketter och storslagna jakter i Askarsskog. Till och med den hynsolgiska konungen ska ha varit på besök i mitten av 300-talet, och sovit över i Askars Holmes tornkammare.

Av oklara anledningar (impotens, mord?) försvann den helgandiska grenen i början av 400-talet, och Helgands slott tillföll Askars Holme. De enorma rikedomar som byggde Helgand var dock borta och trots kraftiga skatteökningar lyckades man inte underhålla slottet som börjat lida av svåra sättningar i och med sitt läge i träskets utkanter. År 494 föll ena väggen samman och år 517 flyttade den sista borgfogden ut från de fortfarande intakta källarvalven.

I Askars Holme fortsatte dock ätten Guldbock att leva på sin forna storhetstid. Spåren av detta är bl.a. den fortsatta hållningen av en hovtrollkarl (ett tecken på att man tillhör den mer prominenta adeln - där detta är praxis) samt att den 400 år gamla traditionsbundna "Askarsjakten" forthölls av herrarna inne i de närbelägna skogarna. Så sent som 602 deltog den unge prins Handrasor, kronprins av Hynsolge, i jakten.

År 605 var dock ätten Guldbocks ärorika historia slut. I april detta år stormades holmen av en samlad skara bybor, understödda av bönder från Kandor, och herr Garnor Guldbock släpades ut och slogs ihjäl på den joriska bron av den upprörda mobben - efter århundraden av höga skatter, övergrepp och hänsynslöshet (speciellt från Askars garde - en åtta man stark soldattrupp som tjänstgjorde åt herrarna, men som nedgjordes vid stormningen av holmen).

Efter att ha stått övergivet i nästan exakt två år vandrade ärketrollkarlen Raistlin Steenward in i området och påbörjade en ny era av expansion. Sedan tillträdet 607 och fram till 612 har befolkningen fyrdubblats och byarna kring Askars Holme har på kort tid antagit en närmast stadslik prägel med värdshus, stenhus, smedjor och en kunskapsskola. 610 e.O. invigdes även "stadsmuren" runt norra delarna av bysamhället - samtidigt som man höll en stor vårmarknad.

År 609 och 610 såg även inlemmandet av de närbelägna områdena Miskvir, Biloxi och Askars skog.

Efter att Askars Holme kommit allt mer i fokus av omvärlden - vilket kulminerade i en serie allvarliga orchöverfall, drog sig trollkarlen Raistlin tillbaka och överlämnade makten till Regal, i form av ståthållare under 611 och 612. År 612 återvände dock Raistlin till furstendömet och påbörjade en rejäl expansion i form av militära åtgärder och etablerandet av gruvor. Trollkarlen valde även att återlämna Biloxi till ätten Skadamar sedan baroniet blivit en smältdegel av uppror och dyra utgifter.

År 613 blir Askars Holme angripet av en mindre nidländsk armé efter att Nidland inlett sin invasion av Ereb Altor. Tack vare elddraken Feramox och ett skickligt lett försvar av Regal och Raistlin blir den nidländska armén utplånad. Askars Holme lider dock massiva förluster och får sin ekonomi och sitt försvar krossat. Vid Askars Holme upplever dock Nidland sin första historiska förlust i sitt invasionskrig. Se Den nidländska stormningen av Askars Holme för mer information.

Senare samma år, efter att furstendömet övergivits av ärketrollkarlen Raistlin och hans kvarvarande mannar, upprättar Nidland en garnisonskasern i området.

Hovtrollkarlar

Askars Holme har en lång tradition med hovtrollkarlar, som inleddes av Attever "den vises" mästare Gormal Stjärndödare. Attever är dock den som grundlade Askars Holmes stora bibliotek och främst bidragit till rykten och legender i närområdet. Attever var hovtrollkarl mellan 535-605 e.O. Vid det stora Hynsolgeupproret, som effektivt ändade den gamla bovartiden, låste han in sig själv i sitt bibliotek och begick självmord.

Regentlinje

Fel vid skapande av miniatyrbild: Fil med dimensioner som är större än 72,5 MP
Furstendömet Askars Holmes gränser, sept. 612 e.O.


Guldbocks heraldiska symbol


Borgen

OBS! Detta avsnitt är för tillfället inaktiv då Askars Holme ockuperats av Nidland!

Ekdungen på Holmen - en plats för kontemplation, och vedinskaffning vid belägring.

Här följer all viktig information om platser, personer och andra objekt på ön Holmen, det egentliga Askars Holme, samt saker som är starkt relaterade till borgen men inte har ett eget avsnitt.

Se även: Tjänare

Soldathären

Soldathären har hand om patrullering, bevakning och andra militära uppdrag i och omkring Askars Holme. De lyder direkt under godsherren, förnuvarande Raistlin Stenwaard.

Se även: Lista över soldater och militär utrustning
Se även: Vaktposter i Riddargodset Askars Holme

Geografi

Området genomborras av Miskvirån och gränsar i öster till den väldiga Askars skog. Områdets areal på cirka 5000 hektar är väldigt oexploaterat med stora ödemarker och improduktiva områden.

Taggkullarna

Ett större område med naturligt runda kullar, täckta med böljande gräs och småbuskar. Ett populärt tillhåll för hasselmöss, springödlor och annat småvilt. I området förekommer det ett flertal krökta, avspetsade stenar, vissa över tre meter i höjd. Hur dessa har formats är oklart, men de liknar jättelika draktänder och har använts i byggandet av Taggringen, en uråldrig religiös plats rest av ett okänt folk.

Feanas dunge

En mindre skog i de absolut västra delarna av Askars Holme. Skogen är mest känd för sin märkliga tempelruin, Feanasalen, där man bl.a. kan observera ett inhugget ansikte i en av stenväggarna. Feanas dunge är uppkallad efter borgfrun Feana Guldbock, som ofta vistades här. Det var även i dungen som hon försvann spårlöst kort efter att hennes son utsetts till ny herre av Askars Holme.

Det helgundiska träsket

Ett mindre träskområde strax söder om Helgand. Träsket är bl.a. känt för att det är ett expanderande träsk, som sakta äter upp och försumpar skogen omkring sig. Ett av Helgands gamla jaktslott, Fägringshaga, blev offer till träsket redan under 500-talet. Träsket är väldigt blött i sina inre delar, där det bildar en större sjö; grund, sank och illaluktande, men trots allt med över en kvadratkilometer öppet vatten.

Betesmarker

  • Norra betet - tidigare odlingsmark för bönder i Askars ände och i Holmby. Numera används området för vildsvinsbete, kaninjakt och betesmarker.
  • Sumpbetet - beläget norr om Helgand och norr om Miskvirån. Ett blött område med varierande kullar och småklippor som bildar många små mossområden. Betesmarkena duger till svin- och fårbete.
  • Västra betet - ett fertilt betesområde som tidigare odlades (300-500-talet). Består av flacka områden med bra tillströmning från småbäckar. Betet bryts här och där av gamla järsgårdar och små skogsdungar.
  • Östra betet - ett stort område mellan Helgand och Askars Holme. Förutom ett par större skogsdungar är området helt öppet. Starka vindar drar ofta igenom här och gör att marken endast duger till boskapsbete.

Se även: Övriga platser i Askars Holme

Byar

Holmby

Holmby, huvudorten i Askars Holme, kallas den bebyggelse som ligger efter joriska bron. Byn i sig är en obetydlig håla som främst producerar kött och fisk. Holmby är dock känd för sina Halvlängdsmän, vilka bjöds in av Attever år 560 e.O. De producerar sötlökar, tobak och andra örter som är vida eftertraktade i de närbelägna riddardömena och som givit Askars Holme en välsmakande udd i många banketter genom åren.

  • Produktion: kött, fisk, havre, tobak, citrus
  • Byäldste: Ogun bonde

Se även: Holmby

Norra Holmby

En relativt ny by norr om Askars Holme och Holmby.

  • Produktion: Korn, grönsaker, fisk
  • Byäldste: Ogun bonde

Se även: Norra Holmby

Helgand

Mindre by belägen i östra delarna av herresätet. Helgand hade en storhetstid i början och mitten av 500-talet, när Helgandborgen fortfarande användes. Idag är borgen en ruin.

Se även: Helgand

Svartvattnet

Övergiven och delvis igenväxt.

Byn blev helt utplånad år 607 e.O, efter att ha kommit i dispyt med Raistlin, den nuvarande herren i Askars Holme.

  • Invånare: 0
  • Produktion: -

Se även: Svartvattnet

Ensamgårdar

Nedan listas några, men inte alla, ensamgårdar i Askars Holmes herresäte.

  • Esras gård. Belägen mellan Askars Holme och Helgand. Bebos av enstöringen Esra, som livnär sig på garveri och småjakt.
  • (R) Vontars gård. Ligger längst med Miskvirån. En stor gård med en liten stenmur som byggts av gamla ruinrester. Gården brändes ner av solriddare från Kunockra i juli 608 e.O.
  • (R) Bockgården. En nedbränd gård vid utkanten av Feanas dunge.