Garnossiborgen

Från Söderns Rollspelsklubb
Version från den 2 februari 2021 kl. 17.40 av Johan (diskussion | bidrag) (1 version importerades)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Garnossiborgen

Garnossi sett från vattnet - Garnossiskogens rullande kullar i bakgrunden.

"Garnossiborgen" är en stor maktfaktor i centrala Gimsals marskland. Borgen har sedan senare hälften av 500-talet varit ockuperad av ett äventyrar- och legosoldatsfölje som genom våld och terror lagt stora delar av norra Almgast under sitt inflytande. I dagsläget har legoföljet formats om till en självförhärligande riddararmé vilken anser sig ha rättigheter som övergår det vanliga folket på Almgast.

Endast Centralalmgastiska unionen, samt furstendömet Mercantos vilja till stabilitet hindrar Garnossi från att invadera södra Almgast i dagsläget.

Garnossiborgen utgörs av en enorm, jorpagnisk fästning från cirka 800-talet f.O. Fästningen har renoverats, reparerats och byggts om i perioder. Betydande delar av borgen skulle dock fortfarande klassas som ruiner.

Riddarna av Garnossi kontrollerar Almgasts enda kända gruva. De har även förmått Boea, Almgasts norra furstendöme, att betala årlig tribut i utbyte mot "beskydd".

Landsfakta

Invånarantal: Cirka 900
Befolkning: Människor (96%), halvlängdsmän (4%)
Huvudstad: - (100)
Statsöverhuvud: Guldriddare Hamicus ab Garnossi
Styrelseform: Monarki
Välstånd: Normalt
Producerar främst: Vete, fisk, vapen, järn
Armé: Tungt rustad riddararmé (35 st), extremt tungt rustat infanteri (12 st), bågskyttar (40 st), tvångsrekryter (150 st)
Religion: Lysande vägen (60%), Unga gudarna (30%), övriga kulter (10%)
Kuriosa:

Historia

Garnossiborgen var tidigare ett jorpagniskt fort - en av tre viktiga fästningar i Gimsals marskland som var tänkta att kontrollera en växande pälshandel via Feremfloden men främst utgöra hemmahamn åt norra Kopparhavsflottan. Då denna hamn istället flyttades till Marburg kort efter fortens färdigställande föll de väldiga byggnaderna lite i glömska och blev snabbt fallfärdiga på grund av bristande underhåll.

Garnossiborgen var huvudsäte åt den underståthållare som kontrollerade Almgast militärt och samlade in skatter under den jorpagniska ockupationen av Almgast.

Mellan åren 800-370 f.O. var Garnossiborgen det militära och politiska centrumet på Almgast.

Mörkertidens inträde 599 f.O. gjorde att Garnossiborgen förföll ytterligare. Diverse lokala furstar och krigsherrar bodde stundtals i ruinerna men fästningen blev aldrig basen för någon långvarig maktfaktor efter år 390 f.O då Saagors rike föll samman. År 100 f.O. hamnade ruinen i kungariket Cidaris intressesfär, men den användes aldrig annat än som stentag och till förvaring av material och timmer.

I 600 år stod därefter borgen tom och övergiven. Kung Ganomar ab Leijonhuvud gjorde förvisso omfattande renoveringar på 300-talet e.O, med tanken att låta Garnossi bli Cidaris nya kungaborg. Detta projekt skrotades dock på grund av höga kostnader och ett betydligt mer ödmjukt palats byggdes inne i Cidaris istället.

Rövarborgens tid

År 570 anlände dock 62 tungt bepansrade legosoldater till Almgast, efter att deras skepp drivit in i området under en svår februaristorm. Knektarna var trötta och slitna efter åratal av strid i södra Jorpagna och var egentligen på väg upp mot norra Annonien. De tog dock Almgast med storm - mängder av guldmynt spenderades på Cidaris tavernor och smedjorna i öns byar och städer fick flertalet stora beställningar på nya rustningar och vapen. Efter flertalet våldsamma incidenter blev dock knektarna bortdrivna från staden Cidaris - de sökte sig norrut och fann en bostad i Garnossiruinen - mestadels enbart för att få skydd under vintern.

Legosoldaterna stannade dock i Garnossi även nästa år och började etablera sig i området. Mynten var slut och för att få in mat, kläder och utrustning terroriserade soldaterna närliggande byar och gårdar. De bedrev även ren rövarverksamhet längst med den norra vägen mot Boea.

Det nya hotet från Garnossi gjorde att Centralalmgastiska unionen bildades år 572 (även om unionens idé diskuterades redan tio år tidigare på grund av fientligheter från kungariket Gemulia). Unionen resulterade i flera offensiver mot Garnossiskogen för att bli kvitt med rövarproblemet. Cidaris relativt otränade soldater var dock sällan en match för de erfarna kämpar som bodde i Garnossiborgen. Skärmytslingarna fick dock Garnossis knektar att bli mer selektiva och dra ner på våldsamheterna längst med handelsvägen till Boea.

Idag råder ett bräckligt vapenstillestånd mellan Unionen och Garnossi. Det kokar dock ordentligt under ytan - och många anser att en framtida konfrontation är oundviklig då Garnossiborgens soldater ser hela Almgast som sitt.