Merende: Skillnad mellan sidversioner
dmp>Daniel |
Johan (diskussion | bidrag) m (1 version importerades) |
(Ingen skillnad)
|
Versionen från 2 februari 2021 kl. 17.40
Merende

Ett självständigt furstendöme i nordöstra Jorpagna, strax söder om Annonien. Dagens Merende har en bråkig och händelserik historia som går tillbaka till bronsets ålder på 2000-talet f.O. Furstendömet vilar på ruinerna från det blomstrande Merendicum - vilket var centrum för norra Jorpagnas korn- och vetefält under kejsartiden.
Merende har styrts av Furst Mihal Glemor sedan 577 e.O. Under denne furste har Merende genomfört en betydelsefull expansion - bl.a. genom att trycka tillbaka Ferems brygga till några få öar i Gimsals marskland, samt att man från Vargafall erövrat de flesta storgårdarna runt Feremfloden.
Det går samtidigt rykten om att fursten bedriver perverterade orgier med bondflickor, hyser en förkärlek till giftmord och går över lik för att få tag på livselexir som ska hindra hans allt mer påtagliga ålderdom. Måhända rör det sig om falska rykten från hans fiender - smutskastning är vanligt i det totalsplittrade Jorpagna.
Merendes huvudort med samma namn (Merende), är furstendömets totala politiska, ekonomiska och kulturella centrum. I närheten av själva staden finns även Castor Merendia, den stora fursteborgen som till stor del byggts till av Furst Mihaly Glemor.
Landsfakta
Invånarantal: 65 000
Befolkning: Jorer, 90%, berendier 8%, halvlängdsmän 1%, övriga 1%.
Huvudstad: Merende (2600 invånare)
Statsöverhuvud: Furst Mihal Glemor
Styrelseform: Monarki
Exportvaror: Vete, korn
Importvaror: Slavar, ädelmetaller
Välstånd: Normalt
Armé: Består mestadels av legosoldater, samt den 200 man starka Merendiska milisen.
Religion: Lysande vägen, 85%, Unga Gudarna 10%, Diverse kulter 5%
Övrigt: Öppen slavhandel förekommer, trots Lysande vägens starka fäste i furstendömet. Merende ligger i krig med Vargafall sedan 590.
Geografi
Huvudelen av Merende ligger längst med Feremfloden ner mot Kopparhavet, samt stråk av vildmark bort mot Nargurbryggans borgruin. Enligt gamla kartor äger fursten även den stora skogen Merendes vildmark, men i praktiken har han ingen kontroll på de svartfolk och degenererade skogsbor som håller till bland de otillgängliga klipporna här.
Feremfloden
Feremfloden är farbar hela vägen upp till de Annoniska skogarna och är därför en väldigt viktig färdled i päls- och nöthandeln från de nordostliga skogstrakterna i Jorpagna. Merende har idag kontroll över den nedre halvan av floden, varifrån de kan kräva stora tullinkomster från fartyg. Pråmar från Norderebiska kompaniet har dock tullfrihet i utbyte mot en stor, årlig summa pengar.
Merendes del av floden omgärdas av bördiga vingårdar, bevattnade fält och mindre partier med ek- och bokskogar. Området är relativt säkert från svartfolk och är en favoritjaktplats för adeln i furstendömet.
Feremfloden bildar Gimsals marskland innan den rinner ut i Kopparhavet.
Dijksland
Ett litet baroni i Merendes västra utkanter. Baronätten i Dijksland har länge varit trogna till fursten av Merende.
- Se även: Dijksland.