Jorpagna

Från Söderns Rollspelsklubb
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Jorpagna

Med Jorpagna menas huvudprovinsen av det fallna Jorpagniska imperiet. Jorpagna är idag en löst sammansatt konfederation av mer eller mindre självständiga stater - totalt cirka 400 st. De minsta rikena är inte större än ett vanligt riddardöme, medan de största staterna, t.ex. Kejsarsenatorns rike och det Camardiska förbundet, är jämförbara med länder som Kardien och Hynsolge.

Landsfakta

Invånarantal: 3 600 000
Befolkning: 85% människor, 7% halvlängdsmän, 8% svartfolk
Huvudstad: Argald (ca 45 000)
Statsöverhuvud: -
Styrelseform: Splittrat i ett otal självständiga små furstendömen
Exportvaror: Vapen (argaldiskt stål), fisk, metaller
Importvaror: Spannmål, lyxvaror, slavar
Välstånd: Fattigt
Armé: Riddarkavalleri, legosoldater (ej organiserat mellan staterna)
Religion: Lysande Vägen (dalkiska grenen 45%, aidniska grenen 55%), Unga Gudarna, Oktagonen
Övrigt: Resterna av kärnlandet i det gamla Kejsardömet Jorpagna

Geografi

Jorpagnas olika delar skiljer sig kraftigt när det gäller både klimat och geografiska förutsättningar.

Östgränsen

Innan Kejsardömet Jorpagna sträckte sig alverskogen Landori hela vägen ner mot Celionfloden. När jorerna expanderade upp från kusterna gav dock sakta skogen vika, trots protester från alverna. Tvisterna hindrade dock inte människorna från att använda Landoris virke till att bygga mäktiga städer och enorma flottor som snart hade tyglat hela Kopparhavet. Vid Mörkertidens utbrott fanns inte mycket kvar av den gamla skogen - gränsen gick då ungefär där den går idag och endast Tenebriska skogen och Merendes vildmark utgjorde större kvarlämningar från det forna Landori.

Östgränsen går enligt gamla formella bestämmelser ett hundratal meter utanför Landoris skogskanter. Området är en viktig handelsled mellan Kopparhavet och de landlåsta rikena Mirel och Palinor. Förutom sporadiska rövarattacker är den östliga gränsen en relativt säker farled idag.

Västgränsen

Mot väster, efter Celionfloden, ligger det oattraktiva och vilda Nostratiet. Delar av en skyddsmur, kallad Jorevirke, finns kvar vid vissa sträckor av floden och är en historisk påminnelse om de gigantiska svartfolks- och trollklaner som härjade här för flera tusen år sedan. Idag är Nostratiet fortfarande infekterat av svartfolk, men inte i samma grad som de Jorpagniska sägnerna berättar. Landområdet är också dominerat av starka vampyrklaner, nekromantiker och andra demoniska varelser.

Nordgränsen

Svartblodsrännan och Skallarnas slätter ger indikationer på att norra Jorpagna är en vildsint plats. Här finns ensligt belägna fursteborgar, tyngda av krigstraditioner och våldsamheter. Furstarna i Zabod, norra Sentea och Tabarlin har under århundraden försvarat det inre, relativt fredliga Jorpagna från osammanhängande men frekventa attacker från Mörkerbergens kritter. Vallar, murar och försvarspatruller existerar från Hamestion hela vägen bort till Tisis. Häromkring finns det alltid arbete till våldsamma äventyrare och lycksökande smedsynglingar. Förutom orcher och svartalfer, är skogarna och klippmassiven i norr populerade av vargmän, vampyrer, odöda och blodsalver.

Furstendömen och riken

Det existerar cirka 400 furstendömen i Jorpagna, varav ett hundratal av dessa är officiellt självständiga. Därtill finns det också minst 500 mycket små riddardömen med varierande självständighet - vissa av dessa är dock inte större än ett par bondestugor och en befäst trägård varifrån herren styr sitt lilla område.

Ceremoniellt enas Jorpagnas furstar under kejsaren, vilken även besitter Purpurtronen i Argald. Ända sedan Ferbrik ab Yrdel satte sig på Purpurtronen 532 har dock furstendömena tvistat om vem som är den rättmätiga kejsaren. Idag är det enbart en titel som främst används av furstarna i Kejsarsenatorns rike. Den siste formelle och nationellt erkände kejsaren var Gambul II ab Yrdel, som innehade ämbetet mellan 489-531.

De sex mäktigaste staterna

Jorpagnas maktelit kan var för sig mätas med andra småriken i Ereb. De sex mäktigaste utgör:

Se vidare i artikeln: Furstendömen i Jorpagna.

Floder

Genom Jorpagna flyter det ett antal större floder, vilket möjliggör odling och smidiga transporter över en stor del av landarealen. Detta har starkt bidragit till områdets utveckling genom historien.

Intressanta platser

Historia