Raistlins historia

Från Söderns Rollspelsklubb
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Raistlins historia

Raistlins tid fram till 580?? e.O. är ett stort mysterium. Det är inte många som tror på de berättelser han berättar. Då Raistlin alltid varit nogrann med att skriva ner allt han varit med om finns det mesta skrivet i en Reselunta. Den första reseluntan tillkom i samband med att han bodde i Dalgårdarna. Ett par gårdar han bodde i efter att han övertagit platsen från en försvunnen trollkarl.

Den första tiden

Följande går att läsa om Raistlins första tidsepok - vilken utspelade sig i en annan värld än Altor.

Raistlins ursprung

Raistlin föddes i en primitiv jordbruksby uppe i de karga Biharbergen, mitt under det kaotiska 900-talet. Detta var en tid av vandring för hans folk. Bara generationen innan Raistlin var de första magya-rerna på väg över Karpaterna för att ta sitt nya land (Hungaria) i besittning. Den åskiga majdagen Raistlin kom till världen tillhörde dock en svunnen tid. Urskogen var oändlig och stäpperna extremt vilda. Bakom bystaketet utbredde sig en farlig och okänd vildmark, som Raistlin i framtiden skulle komma att trotsa och slutligen tämja. Den mystiska mannens ungdom är en dunkel tid, blott vagt ihågkommen med hjälp av gamla dag-boksanteckningar. Fadern var dock av hövdingaursprung och krigade ofta nere i söder med sina man-nar. När han återvände till Biharbergen (alltså Raistlins hem) hade fadern ofta gåvor och plundrat gods att ge till familjen. Tidigt skickades dock den unga Raistlin till krigarskolan Händelhem (runt 960) för att finslipa sina egenskaper med svärd, sabel och dolk. Händelhem låg långt uppe i bergen in-till en sjö, där vintrarna var som kallast. I den tidens ögon var Händelhem med sina smutsiga träpalli-sader en fantastiskt modern borg, som skyddade magyarernas intresse uppe i Biharbergen.

Gergely av Idegranens samfund

Som tolvåring fick Raistlin följa med krigarskolans vuxna män ut på räder i skogarna, vilket gjorde att mannens äventyrarkarriär började tidigt. Men det var en besökare i Händelhem, Gergely (broder till hövdingen av Händelhem) som skulle ge Raistlin möjligheten att bli oändligt mer mäktig än vad sabel-konsten i träborgen kunde åstadkomma. Den stora trollkarlen (rött skägg, vilda ögon och alltid klädd i bruna kåpor) såg flödet i pojken och tog honom med till Idegranens samfund i södra delarna av Bihar-berget. Här kom han i kontakt med andra lärda; bosatta i primitiva grottor långt inne i urskogen. Sjukdomar, våld och kyla var ständigt härdande element i denna dystra, men mycket lärorika tillvaro. Idag borde Raistlins starkaste minnen från denna tid vara de varma vinterkvällarna invid brasan, vil-ken med ett härligt sken lyste upp det symbolprydda taket. Samtliga lärda praktiserade Hadurdyrkan (magyarernas gamla tro) och beredde örter, brygder och anderesor. Naturkrafter och det mentala sin-net var främst gestaltade i samfundet, vilket på sin höjd bestod av tre mästare och ett halvt dussin elever.

Äventyren tog Raistlin runt Biharbergen, emedan hans gåva utvecklades och förfinades. Gamla vänner (studiekamrater) vid namn Leszo, Dramar och Ikold brukade följa med på färderna. Raistlin välsigna-des med upptäckten av en älvaliknande ungdomens källa, där ett mäktigt skogsväsen gav honom till-träde till vattnet runt 988 AD.

Tragedi skulle dock snart drabba Idegranens samfund. Ett pack av vederstyggerliga väsen med rödak-tig päls och stora käftar utplånade sällskapets större delar och splittrade de överlevande. Bland de överlevande fanns förutom Raistlins mästare och Dramar (en god vän, två år äldre än Raistlin) även den mystiska naturtrollkarlen Galelorn.

Dalen

Raistlin sökte sig av en slump – helt ensam – till varaddalen i norr, där första natten tillbringades vid Riannons hjul. I den nybyggda staden Varad spenderade Raistlin ytterligare ett par år i fortsatta stu-dier och egna expeditioner. Av visst ”krigsbyte”, funnet under äventyr, kunde trollkarlen med nöd och näppe försörja sig. Varad var vid denna tid en ganska primitiv by, med trälagda gator och envånings-hus av timmer eller sten. Raistlin minns även att en stenkyrka restes runt år 1000, och var i hans ögon då ett arkitektoniskt mästerverk (i dagsläget en primitiv bykyrka).

Familjen

Det skulle dock dröja ytterligare trettio år innan Raistlins strukturerade liv började. Staden Varad väx-te, men i kaotiska nybyggarprojekt flydde Raistlin till en inkallelse av trollkarlen Galelorn. Det visade sig att denna åldriga mästare ville testamentera hela sitt bibliotek och sin boning till Raistlin, som även var tvungen att mötas med primitiva jordbrukare, vilka levde ett pilskott från platån där hans nya hem fanns beläget. Dessa lufsiga jordbrukare var till en början störande för Raistlins projekt, då de sällan hade en aning om vad trollkarlen sysslade med. Skillnad låg dock hos en av jordbrukarna. Ananir (ursprungligen herde) var otroligt nog läskunnig och intresserade sig för Raistlins sysslor. Den unge mannen gjorde handräckningsarbete till Raistlin, i utbyte mot att få titta i Galelorns underjor-diska kammare (med totalt 120 verk, en förmögenhet vid den tiden). Men det var inte bara en ny stu-diekamrat som kom med Ananir. Familjen bakom honom, skulle komma att visa Raistlin vad sann kärlek var. Efter observationer och förhör kom Raistlin på att ett utav skogsväsena, en älva, stod fa-miljen nära och hade givit dem gåvor att bruka i människornas värld. De åldrades inte, och hade inlett en äventyrarkarriär, liknandes den Raistlin hade i Varad (cirka 995-1035). Året var 1038 då Raistlin blev insvuren i jordbrukarnas heliga krets. Med yxor, sablar, träsköldar och läderrustningar kämpade Raistlin och jordbrukarna sida vid sida mot faror, fällor och bestar i de vilda skogarna. Detta var en sagolik tid, då skogen var orörd och landskapet tämligen nytt för magyarerna. Rikedomar kom med äventyren, och resulterade slutligen i en brytning med jordbrukarna. Denna brytning var dock en långvarig process, som började 1050 och slutade med Atlantica 1056.

Nya åldern

Uppdraget i Utmir (där en lärd man mördades i närheten av byn) utfördes åt en kristen hövding i va-raddalen och ledde bland andra uppdrag till nyrekrytering i Riannons heliga orden. Raistlin ingick medlemskap i en strikt kyrklig klosterorden, där nya västerländska ideal som lärdom, lydnad och in-telligens främjades. Året var cirka 1050 och ledaren för orden var – likt Raistlin – en begåvad, prior Galdar av Dartinius. Följande uppdrag ertog Raistlin bland annat i orden, och kan refereras till i fram-tida spel;

Skallen

Raistlin får som första uppdrag att hämta, vad Galdar anmärker vara ”en fördömd skalle” djupt nere i romerska katakomber, i den så kallade Björnborgen. Uppdraget lyckas, även om en pälsklädd vakt får sätta livet till i flykten.

Sonen

Tillsammans med den nya fränden Tillius och unge Abraham, måste Raistlin söka upp kidnapparna av en 10-årig pojke, son till riddar Laszlo av Varad. Adelsmän är ett mycket nytt begrepp på denna tid och många gamla hövdingar avskyr kungens ”nya” vasallsoldater som får byar ute på landsbygden när det passar konungen. Även detta uppdrag lyckas, fastän tre kidnappare får sätta livet till i en hätsk blodstrid. Pojken omfamnade Raistlin kärleksfullt, det kommer trollkarlen väl ihåg.

Ödsliga vidderna

Raistlin och Tillius får i uppdrag av Galdar att dokumentera några gravvalv på en ö ute i de våta mar-kerna runt floden Tisza. Eventuellt är benediktinorden intresserad av klosterbygge där. Märkliga grav-valv blev funna, där gåtor i stenen förblev olösta. Något kloster blev det heller aldrig.

Barbarerna

Sent år 1050 får Raistlin i uppdrag att föra ”de tre konungaböckerna” från en träborg utanför Haga riddarskap till ett kloster i söder. På vägen upp blir det flera bataljer med barbarer, vilka påbörjat en invasion av området.

Klosterbygge

I en snårig öppning inne i skogen hittar Raistlin ett huggormsnäste och sovande lyckosökare invid en gammal ruin. Benediktinerna ville även denna gång försöka resa ett nytt kloster. Fast självklart var idén dålig från första början.

Handelsmannen

Abraham och Raistlin skall hösten 1051 beskydda en handelsman som uppehåller sig på nybyggda värdshuset Gyllene draken. Den kristna mannen har starkt fiendeskap mot hedningarna, detta mar-keras speciellt då äventyrarna finner en lönnmördare i sidokammaren. I slutet kommer även utklädda soldater, och en vild batalj bryter ut i det trånga rummet. Efter detta lyckade uppdrag hade Raistlin blivit en omtalad herre både i orden och i det primitiva hövdingahovet.

Gripen

Ett par urgamla magyariska stenar, färgade gyllene och innehållandes stor magi, kommer i rörelse. En lärd man Raistlin tidigare stiftat bekantskap med, leder ut Raistlin på stora äventyr. När Raistlin häm-tat stenarna åt mannen visar det sig dock att Raistlins trollkarlsvän önskar svinga kraften själv, för att kunna härska över människoöden. Efter en magisk batalj smälter mannen ihop med marken och Raistlin tar upp stenarna till sin ursprungliga plats i Biharbergen. Efter att ha placerat stenarna i ögonen på en gripstaty förvandlades statyn till ett levande stenmonster, och det talade till Raistlin. Gripen hade kommit med magyarerna till deras nya land för 200 år sedan, men blev bestulen på sina ögon av mäktiga herrar som ville ha gripens styrka. Nu när stenarna var återförda kunde gripen flyga upp i himlavalvet och förena sig med stjärnorna.

Gergelys återkomst och Atlantica

Våren 1056 kommer den åldriga mästaren åter till Raistlin. Han ber honom ta en sten formad som ett människohjärta upp till ett draknäste i Biharbergens inre. Där skall draken förtära denna träta med sin evigt varma eld. Så blir fallet. Ett äventyr i vildmark avlöses av en spektakulär syn när drakens eld sveddar över marken och utplånar stenen. När Raistlin återvänder är mästaren borta, och sedan den-na dag har vår trollkarl varken sett eller hört något av herren Gergely. Ett nytt liv väntade dock Raistlin i den grekisktarkitekturiskt byggda borgen Atlantica. Borgens till-komst uppmärksammas av Bihars greve, som år 1057 tvingar Raistlin in i vasallskap. I gengäld får han en adlig titel och makten att styra över bönder och sprida kristendomen bland folket. Äventyren under Atlanticatiden blir färre och kontakten med Riannons orden sämre. Biskopen av Varad hatar orden och börjar sakta klämma ur den mynt och inflytande, vilket bidrar till dess dekadens. Runt år 1057 anställs Axtram (tidigare tjänare i dalen) och i skiftet till 60-talet börjar kontakten med de goda familjerna vid Klippgårdarna försvinna. Ett helt år gick vid något tillfälle utan att klippgårdens befolkning såg Raistlin. Trollkarlen börjar också bli till åren, och ofta finner man honom isolerad i bib-lioteket. Under 60-talet kommer också ett nytt hot mot orden och mot Raistlin. En fönömes Arcardius i söder tränar rödmaskar till att av otydliga skäl anfalla orden och dess transporter in i varaddalen. Ef-ter mycket spaning inser man att hotet inte är ringa och att anledningen tycks vara helt personlig (nå-gon form av hämnd). Det hela slutar i ett femtontal döda ordensmedlemmar och en grandios slutstrid vid baronens klippa i Björnskogen, där dennes hovtrollkarl helt förintas (1065). Men orden skulle ald-rig återhämta sig och inom loppet av tio år upphörde den att existera.

Äventyr 1060-1071

(Under denna tid bor Raistlin i borgen Atlantica)

Romresorna

Under början av 60-talet åkte Raistlin till staden Rom, medtagandes flera medlemmar i orden. Det iro-niska med Romresorna är att Raistlin glömt och tappat bort datumen över när resorna ägde rum. Inte ens Solens orden har några anteckningar kvar angående resorna dit. Men den lärde trollkarlen har lyckats ringa in dem mellan åren 1060-1066. Händelserna i Rom och Medelhavet är dock färskare i Raistlins minne. Den kristna mannen Farkus Kasse medföljde, likaså Tillius. Under den andra resan förliste ordens dåligt bygga skepp invid en mystisk ö, efter att först ha drivit fel i nästan en vecka. Vart denna ö finns belägen är ett mysterium. En annan god vänskap som stiftades under resorna var Simon av havets och Frem ”skämtarens” (matros). Båda dog i slutet av 1000-talet.

Grå vargarna

På ett diplomatuppdrag invid Donaus östra stränder (inte långt från Buda, då mer en by än en stad) träffar Raistlin och Tillius en köpman. De blir senare indragna i släktfejder och tvingas fly efter att ha förstört den gode köpmannens hela kontaktnät. Ett hemskt misslyckande, som resulterar i stor vrede från prior Galdar.

Träsken

En lortig jordbrukare och en ung höksprätt (Joaar och Alrik) från de goda familjerna vid Klippgårdarna lyckas dra med Raistlin ut på ett äventyr i träsken omkring Tiszafloden. Här upptäcker de tidigare civi-lisation och blir överfallna av vattensnokar.

Kriget

År 1064 tvingas borgherren Raistlin välja sida, antingen vid den gamla hövdingen och greven av Bihar, eller kung arpads son och hans stenbyggande civilisation från väster. Raistlin valde den nya fursten, som efter ett par grandiosa fältslag och invecklad diplomati, tog över styret i Transsylvanien och Bihar. Raistlin får riddartitel och mer rättigheter, men också fiender bland de gamla hövdingarna. Den nya furstens son (kallad prins Gabriel) blir beskyddad av Raistlin, Tillius och en mängd förklädda soldater under hans äventyr utomhus.

Livets källa

Axtram, Raistlins trogne undervasall och tjänare, blir år 1066 fri från ålderns vånda efter ett besök vid livets källa. Det mäktiga skogsväsendet varnar dock Raistlin för framtida missbruk.

Fundarnia

Raistlin försöker expandera i Skogsdalen söderut, men kommer i dödläge vid Fundarnia. Riddaren där går och med på att ge Raistlin fem frigårdar. Ett långt fiendeskap mellan atlanticianer och fundarnier inleds.

Giften och nybyggen

Den föräldralösa Anna (hittad i början av 60-talet) blir bortgift till en riddare nere i varaddalen, samma år som bygget av ett nytt stenfort börjar invid närmsta landsvägen genom Atlanticas ägor.

Björnfolket

En medlem i den döende Riannons orden, blir år 1070 kidnappad uppe i de norra bergsmassiven. Raistlin och den åldersstigne Tillius beger sig dit och lyckas rädda broder Vilhelm. Det var dock en mäktig enhörning som skrämde bort kidnapparna.

Baronens sista andetag

Nästkommande år lyckas Raistlin, Tillius, Qwert (jordbrukarnas överhuvud), Ananir, Joaar och Malak (opålitlig tjuv), i förklädnad av spelmän, döda baronen, som sedan 1060-talet orsakat problem för Raistlins nära och kära. En månad efter, väljer Tillius att göra sin sista vandring in i skogen, och tre månader efter går Riannons orden under. Men en ny orden utropas, och en ny tid nalkas.

Ordo Luxinium

1000-talet börjar gå mot sitt slut, och Raistlin kan skåda hur världen förändras framför hans ögon. Nya metoder att bruka jorden kommer, nya byggnadsstilar och nytt klädmode introduceras. Teknologin förbättras under de kommande årtiondena och det mörka – men på många sätt mysiga – 900- och 1000-talet förpassas till historien. En modern ”villa” byggs av Raistlin bredvid orden nygamla lokaler på Biharbergen under 70-talet och Atlanticas riddarskap överlämnas till Axtram. Bland Raistlins för-sta uppdrag ingår utforskandet av floder och det mystiska Valarskloster, men mycket tid går åt till studier och kontemplation. Den nya orden är annorlunda och inriktar sig främst på förbjudna kun-skaper – såsom esoterica, ars magica och alkemi (se krönikan om den heliga solens orden för mer in-formation).

Äventyr 1071-1098

(Under denna tid bor Raistlin intill orden, i det så kallade tornhuset)

Floderna

Det första uppdraget Raistlin erfarde för den nya orden, var upptäckandet av floder som i bästa fall skulle rinna ner i Tisza från träsken i väster. De var dock alldeles för små och strida.

Borgruinen

En återkommande mardröm Raistlin länge drabbades av, är de röda ögonen i natten, härrörandes från ”alkemistens” leraktiga skapelse. Denna dröm, eller saga, härstammar från året 1072 då Raistlin fick i uppdrag att undersöka en förfallen borgruin uppe på berget (det var egentligen trollkarlen som drev på uppdraget). Där slogs han mot lermannen och dräpte både honom och hans skapare.

Mysteriet med ruinstaden

På egen bekostnad företar Raistlin år 1073 en expedition till den omtalade ruinstaden i övre Hagarid-derskap. Där finner han vackert vita byggnader och folk som lever de gamla sederna. Han hittar även rester av en guldskatt, vilken kan finansiera framtida byggen till hans nya hus invid orden (tillkom-mande romersk bro).

Bondens dröm

Raistlin befriar 1074 bonden Farimin av Falas dotter Mirjana från Haszkul av Zendas klor. Haszkul hade utan lov tagit den unga bruden till sin äkta. Den vise trollkarlen spelar bl.a. kungautsänd, men i slutet resulterar tvisten i handgemäng. Det mest bestående av detta är ändå det framtida giftermålet mellan tjänaren Yarem och Mirjana. För-älskelsen inträffade enligt uppgift när Mirjana vilade ut i Raistlins hem (något som egentligen var otänkbart; två män och en jungfru!?). Yarem och Mirjana fick Aran, som senare flyttade med Raistlin till Hinden under 1100-talet. Arans ättlingar håller på 1250-talet till i Aranshus (Arans barnbarn var där när Raistlin kom från Nemesas skola 1245, men dog året efter). Nu tjänstgör sonen i fjärde ledet herr Axtram III av Hinden. Mirjanas fader, Farimin, gick dessutom att spåra tillbaka till vikingahöv-dingen Kettil ”Göten”. Detta har givit Raistlin en högst detaljerad släktkrönika från 800-1200-talet. Ovanligt vad gäller bönder.

Jägaren

Samma år tätnar intrigerna med bönderna. Raistlin den vise trollkarlen, hjälper till att finna mördaren av byäldsten Sivard. Det hela eskalerar i att den nya byäldsten Tor bataljerar mot Belasz, en avund-sjuk jägare Raistlin hittar i ett läger ute till skogs.

Mot Konstantinopel

Augustus, Raistlin, Perceles och Fargus ”Virvelblå” beger sig till den stora staden i öster. Där handlar de mycket, ser slavförsäljning och hästkapplöpning vid Hippodromen. På vägen möter äventyrarna flodpirater och förtullare.

Pojken

Taron, den döde Sivards son (se äventyret ”Jägaren”) kommer till Raistlin i lärlingsskap år 1075. Han är blott i tioårsåldern.

Vad var det egentligen för konstigt med Dormit?

Allt inleddes med äventyret Röd Snö. Januari, 1076, (då Dormit varit medlem ett halvår) blir orden uppe på Biharberget anfallna av en mystisk man, vilken tålde oerhört mycket stryk. Hans hud var blek och håret likt vildsvinsborst. Ralgaro, som medföljt Dormit från Alperna, blev det första offret, men tydligen hade mördaren flera i tanken.

Det förflyter många år, tills 1083, då Raistlin får besök av byäldsten Tors fru. Hon är orolig för deras äldste son, som hållit för sig själv uppe i en ensligt belägen jaktstuga. Där finner Raistlin pojken död, förmodligen av ett alkemistiskt preparat. Spåren leder vidare till Varad och ett alkemistsamfund (år 1084). Genom kopplingar från två rädda män i detta sällskap avslöjas det att Dormit tagit den döda pojken som lärling och försökt få honom skapa livets brygd. Denna brygd blev dock hans död och Gal-dar konfronterar Dormit med bevisen. Det visar sig att Dormit var den skyldige, men sade sig inte ligga bakom mordet, eller att ha haft något med det att göra. När Galdar dömer honom bannlyst, kastar han ord mot priorn om hur trångsynta Ordo Luxinium är. Nekromantik är intressant och kan användas i goda syften. Raistlin tar intrigen ett steg längre och begår ett fruktansvärt misstag, eller skonar myck-et framtida plåga, genom att stöta svärdet genom Dormits bröst nere vid Gudapelaren.

Portens beskyddare

En serie äventyr i det sena 70-talet, tar Raistlin och hans lärling Taron till märkliga gravkammare nere i Skogsdalen. De tycks vara byggda av älvor och vaktas av fruktansvärda väsen. Med sina grova klor kröp kvinnolika najader upp för bergsväggarna och angrep det tappra följet. Den största motståndaren tar dock två besök att knäcka, beryktad ”Skyddsanden”. Raistlin tvingas in på andeplanet för att slut-ligen upplösa hans själ. Kamrarna var vackra och fyllda med juveler, vävar och gravar, men det mest storslagna med platsen var just den tunga bevakningen.

Statyn

En märklig incident som finns beskriven i utkanten av Raistlins färdbok för denna tid är ”statyns makt”. En grovt människoliknande staty stöter i plogen hos bönderna i Fala. Helt plötsligt vill alla åt den, genom otaliga handgemäng och avundsjuka. Det slutar med att Ewolith den vise (stor dyrkare av LUX) tar statyn i förvar.

Pyramidernas gåta

En av Raistlins mest storslagna resor måste vara den han företog till Kairo år 1077. Därifrån besökte en stor del av orden pyramiderna, ett av världens sju underverk. Sällskapet stannade även till i Alex-andria och såg det berömda fyrtornet. En del av orden tog sig även in i den största av de sex och njöt av monumentets storslagna mystik. Man målade av bilder och tog med sig till synes heliga stenar.

En medlem, stora besvär

Intrigen kring ärketjuven och rövaren Merandin vill Raistlin helst glömma. Om trollkarlen hade haft en normal livslängd skulle detta ha inneburit slutet för hans karriär. Merandin sitter fast i fångcellerna hos fursten av Varad. Den vise trollkarlen lyckas slå sig in, men blir tagen på bar gärning. Med troll-dom undkommer dock både tjuven och Raistlin. Fursten spårar dock Raistlin till Atlantica, där Ax-tram håller sätet. Raistlin väljer att konfrontera fursten för att erlägga ”blodsbot”, vilket dock visar sig vara dödsstraff. Återigen undkommer Raistlin, men blir denna gång fredlöst av furst Matteus år 1079. Raistlin väljer att förbanna fursten genom magi, och han insjuknar gravt under krigskampanjer i norr.

Andoviens murar

Hösten 1079-våren-1080 studerar Raistlin det märkliga språket andoviska. Det är helt unikt, men för-vånansvärt lätt att lära. År 1080 går resan av stapeln, följt av regn och oväder. Uppe i Biharbergens inre, där över inga kartor finns ritade, gick Raistlin genom dimridåer och steg symboliskt talat, in i en annan värld. Landskapet han såg var fagert och staden underskön och uråldrig. Gamla ruiner talade om att platsen först måste ha befolkats för tiotusentals år sedan. Den goda Taron var också med på resan, som då och då var fylld av skräck för allt främmat.

Kampen

Efter att orden blivit anfallen av hedningar och barbarer, vilka stormade murarna och tvingade med-lemmarna och soldaterna till fullstrid, väcks gamla kontakter med jordbrukarfamiljerna vid Klippgår-darna upp. Tillsammans med bondekrigarna färdas Raistlin på jakt genom skogarna för att återta stu-let gods, bl.a. efter Qwert Dulins yxa (storväxt, smutsig bondekrigare).

Barnarovet

Under mystiska omständigheter blir barn bortrövade nere i byn Solberget. Efter mycket spanande (då bl.a. troll iakttogs) finner byborna den skyldige i fule Henuldra. Denna missformade, grova kvinna för byborna och Raistlin till en grotta där skräckslagna barn satt och frös in till märgen. Henuldras öde förblev okänt, men då och då dyker denna frågande tanke upp i Raistlins sinne.

Vilddjurets son

Efter att ha förföljt en tjuv till byn Gérman (år 1082, tillsammans med Taron) vävs Raistlin, den upp-finningsrike trollkarlen, in i byns mysterier. En mördare går lös i skogarna och bestialiska mord avlö-ser varandra. Arga sinnen riktas mot en familj judar i byns utkant. Dessa smutskastas hårt av kaptenen Jerkai Kråka. Till sist finner Raistlin en källare där en styggelse till människa sitter fastbunden. Ett halvt dussin soldater ligger i bakhåll och anfaller Raistlin. Jerkai kråka blir dock ihjälskjuten av korseld och judarna tackar Raistlin för att han rentvagade deras namn. Monstret blev inom kort slak-tat, men vem som höll honom fången förblev okänt.

Åren 1083-1085 innehåller liknande motstånd som i Gérman, då ytterligare en styggelse till människa dräpes vid Jonathels gods (framtida medlem). Detta efter att först öppnat en biskopsgrav ute i godsets trädgård. Ewolith den vise säger också farväl och ger Raistlin den märkliga, grova statyn samma år. Unge Aurias börjar därefter ta upp Raistlins dyrbara tid, genom att tränas i svärd. Aurias den unge, och Raistlin den vise och uppfinningsrike trollkarlen, beger sig vid ett tillfälle ut på äventyr och besö-ker en mystisk stenring. Perioden berör också intrigen om Dormit (se ovan) och Raistlin+Jonathels gemensamma planer att be-söka älviska ruiner nere i Mindre Asien (östra Bysans). En härlig färd genom vackra Donauträsk, till-sammans med Simon av havet, och en pittoresk visit till Konstantinopel genomförs innan älvorna vid kusten hör Jonathels bön och leder följet till en säker hamn. Där stöter de på naturväktare (av älvfol-ket!) och får smaka på hundraårigt vin. En härlig dagsmarsch genom subtropisk skog genomförs in-nan sällskapet når de magiska ruinerna efter ett älvarike här på vår jord…

Den svarta hamnen

Den stora byn Tiszafüred hade obemärkt blomstrat till en stad p.g.a. salthandeln genom området. Mel-lan åren 1086-1088 etablerar orden sakta en utpost i staden, med Raistlin som ledare över expeditio-nen. Detaljer från denna tid – vilka Raistlin minns – är de mångfaldigt upprepande lökrätterna på bröd och den stulna hästväskan, då Raistlin fick jaga en tjuv genom hela staden. Under 1088 blir också orden kontaktad av någon som skulle bli en utav de mest legendariska med-lemmarna genom alla tider (Gelevan, 1093-1247). Det hela börjar med en sten över muren, däröver ett brev är trätt. Nere i en krypta visar sedan Gelevan sina konster med elden.

Tragedin

År 1089 är orden stor (runt 25 medlemmar). Tidigt på våren rasar dock vinden där rådet brukar hål-las, och två mister livet. Ytterligare fyra blir permanent skadade. Tragedin kunde ha blivit värre. Några veckor efteråt tvingas även orden bekämpa en astral varelse ute i skogen, efter att en medlem fått hjärtinfarkt och dött.

S:t Kristoffers kloster

Från denna klosterinstitution ute i Björnestammens riddarskaps mest vilda marker, tvingas Raistlin stjäla arabisk bok ur ett väl låst skåp. Han blir dock påtagen och tvingas fly i höstmörkret (1089).

Nya tider

Efter ett par år av studier reser Raistlin år 1093 till Tiszafüred och börjar invigningen av Gelevan. Den vise trollkarlen hamnar dock mitt i en belägring, då fursten av Varad och Bihar bestämt sig för att an-nektera saltstaden vid Tisza. Raistlin välter bågskytte sköldar med magi, och bidrar stort till försva-rarna, men staden faller till slut. Ordenshuset skonas dock från plundring.


Lycktkullarna

Efter att ha studerat i boken Pragma Flax, beger sig Raistlin ner till Lyktkullarna (inte långt från Nemesas skola). Där upptäcker han en evig judisk synagoga, ser stor örn och känner härlig mystik. I slu-tet kommer Fargus ”Virvelblå” och hämtar Raistlin tillsammans med några andra ordensbröder. Gal-dar skickade dessa, då han tyckte Raistlin betedde sig märkligt. I flera år framöver försämrades rela-tionen mellan Raistlin och orden (speciellt Galdar), av ett skäl blott Raistlin själv kan figurera.

Byn och Aran, händelser 1095-1097

Raistlins dekadens och dysterhet tycks snabbt försvinna efter att han ger byn fem pund silver i gåva och börjar umgås med befolkningen allt mera. Nästa år inleds stort med nyheterna om ett korståg från väster mot det heliga landet. Men runt dessa händelser försvinner Raistlin in i personliga kval åter. Rådet Galdar kallat samman för att diskutera följderna av de politiska händelserna, går Raistlin helt sonika ifrån. Det börjar viskas om honom på orden, och tidigare vänliga blickar blir istället miss-tänksamma, eller förvirrade och sorgsna. Peter Eremiten står för Raistlins första möte med korstågen. Han följs åt av några engelsmän och tys-kar, och ber den vise trollkarlen visa vägen till Nackagårdarna i Skogsdalen, där en frände till Peter skulle bo. Där hade istället troll slaktat större delarna av befolkningen. Men med gemensamma krafter kunde trollen fördrivas och vännen räddas. I denna förvirrade tillvaro, sluter Raistlin åter kontakter med jordbrukarna från Klippgårdarna. Bon-den och pilbågsmästaren Joaar och den lortige Malak fritar krigsfångar i ett torn tillsammans med Raistlin. En av krigsfångarna, Vivien, leker älskog med sin räddare Raistlin och tankar på kärlek fro-das. Men denna var ej den rätte. Raistlins fall kommer dock år 1097, då all osämja sedan 1094 och Lycktkullarna kommer till ytan samtidigt. Yarems sons (Arans) kärlek skall giftas bort med en annan pojke nere i Solberget. Raistlin, trollkarlen, försöker köpa flickan för många kor och mycket silver, utan att lyckas. Trollkarlen beslutar sig sedan för att dräpa sonen och fadern (Erik svarte) nere i Solberget. Raistlin lyckas dräpa sonen och allvarligt skada fadern, men får många vittnen inne i huset. Dagen efter går hela byn på korståg mot Raistlin, som inte får något stöd från Fala (byn vid orden). Även de börjar misstänka Raistlin, trots alla de gåvor trollkarlen givit. Inte ens orden visar på att vilja försvara sin broder in till döden, även om Galdar beordrar Gelevan och Aurias att vakta Raistlinhus. Bybefolkningen kräver Raistlins död, men nöjer sig med att plundra gården. Nu är dock den uppfinningsrike trollkarlen hatat i Solberget, och illa omtyckt av vissa i Fala. Att bo kvar vid orden blir nästan omöjligt.

Vägen till Hinden, 1116-1120

Det ödesdigra valet att försänkas i en arton år lång dvala, låter Raistlins förtrollade sinne kylas ner och hatet mot honom läggas utanför. När han vaknar väljer dock Raistlin att lämna Biharbergen för gått, som sedan hundra år tillbaka, varit hans hem. Trollkarlen antar en ny identitet, och flyttar, för att bli Raistlin, herre av Hinden. Anno 1116 vaknar slutligen Raistlin till flackande ljussken nere i ordens gamla källare. Galdar och den nu vuxne Gelevan har hela dagen väntat på honom. I Biharbergen har det politiska läget ändrats. Fursten av Varad expanserar sina ägor och anser sig helt självständig som regent över hans dalrike.

Israels skatt

Aurias (Galdars forna lärling) ger Raistlin boken al-Betkan, vilken förklarar romerska ruiner i den svarta hamnens stad. Dit beger sig den vise trollkarlen med Gelevan och simmar i underjordiska grot-tor (blir bl.a. överfallen av stor fisk). Den romerska underjordiska hamnen nås, där ett ”välbevarat” skepp gick att finna. Ett par guldmynt togs och en märklig, judisk karta kopierades från väggen.

Hinden

En sista visit till det gamla hemmet under augusti månad genomförs. Samtal med Arans familj och packandet av en vagn blir Raistlins sista uppgift i Biharbergen. Vägen till Hinden ligger nu öppen och dit når han fem dagar senare med bondfamiljen. En annan god vän, Axtram av Atlantica, medföljer som tjänare. September hade passerat i Biharbergen under all väntan på skörden, och först under det höstiga oktober kommer följet till Hindens övergivna småstugor. Skogen runt om är vild och farlig, med stammar slängda huller om buller. Djurläten ekar mellan klip-porna och ön viskar sin mystik för Raistlin om kvällarna. (NOTERA: Detta spelpass, då rollpersonerna reste till Hinden, var första gången stearinljus användes i spel.)

De utstötta

Raistlin den vises första möte med öns innevånare var Peradvan den utstöttes. Han hävdade sig bli bestulen av en tvåhuvad jätte, men Raistlin tycktes vara mer intresserad av det silversmycke mannen hade runt halsen. Han tvingades visa den nya hindenbon, vart han fann detta. Raistlin eftersökte dock även vart detta troll till styggelse bor och följde spår in i skogen. Precis innan han gick ut i en höstin-dränkt glänta, såg Raistlin för ett kort ögonblick en dvärgman med toppighatt, spetiska öron och lusti-ga kläder. Men lika snabbt som han sågs försvann mannen. Därefter observerade den vise trollkarlen en best till människa, med dubbla huvuden och en längd strax över två meter. Trollkarlen retirerade.

Hösten löpte vidare och Geza, den rödhåriga tjänaren från väster, kom till hushållet.

Rövarna

Tidigt 1117 reser Axtram och Raistlin, de enda bosättarna på norra Hinden förutom Arans familj, ner mot söder. De möter en surmulen byäldste i Trova och reser hemåt igen. På vägen hem ser de dock ett beväpnat följe springa mot skogen. De återvänder till byn och leder folket mot detta beväpnade följe. Det visar sig vara rövare från en by på fastlandet och ett blodigt handgemäng utbryter. Ett tiotal ska-dade, men inga döda, blev slutnotan.

Nya bosättare

Ett följe barn gör upp eld på Torsö och blir senare drängar/pigor hos Arans familj. Strax efter detta, anländer Ananir (den enda jordbrukaren som kunde läsa) till Hinden och går med i Raistlins följe. Han säger att klippgårdarnas bosättare till större delen börjat åldras, efter upptornande emotionella kriser hos familjerna. Vissa, bl.a. den lortige Malak och pilbågsmästaren Joaar, behöll dock sin gåva. Han själv (Ananir) lämnade bosättarna. Året är nu 1117.

Efter att ha räddat en furstinna undan mördare i Svarthamnens stad, erhåller Raistlin legitimt halva Hinden av fursten i Varad.

Ljusbringarens kampanj

Fruktansvärda intriger ställer sig dock över Raistlin även på Hinden. Efter att ha anställt en riddare vid namn Hervan av ätten Aba råkar långbåten till Hinden gå på grund utanför en tungt skogsklädd träskö. Där bevittnar Raistlin en ritual – som svorde sig till Ljusbringaren – och bröt denna i dess mittskede. Det ena ledde till det andra och ritualledaren blev dräpt av trollkarlen. Riddar Herven lyck-as infånga en annan. Efter att ha skickat iväg ett par märkliga pinnar till Orden (för analys) får Raistlin efter en månads tid, besök av Gelevan och Aurias. Det visar sig att pinnarna bär förmågan att kommunicera med Numerik, vilket också görs. Mannens röst tycks komma genom cirkeln pinnarna bildar vid ritualen. Han talar vist och ålderdomligt. I frenesin mot övernaturligheter och Hervens vittne, dräpes dagen efter den två-huvade besten av riddaren, Raistlin och Axtram. Något Raistlin tungt får ångra senare i livet. Efter ytterligare en vecka återkommer riddarens fånge (från träskön, se ovan) med lejda soldater och invaderar ön. En bondson dräps av Arans ätt, men knektarna nergörs och ritualdeltagaren blir senare hängd. På våren nästa år ertappas dessutom Bardar (ett av barnen från ön, se ovan) med att stjäla från Arans hushåll. Han piskas för att göra bönderna glada. Strax därefter beger sig Raistlin och Ananir ut på en expedition till Singidunum, för att leta rätt på medlemmar till Numeriks tydligen nybildade orden. De lyssnar på en demagog i en lada och konfronte-ras med en märklig symbol, vilken tycks ha paralyserande förmåga på sina bejakare. Äventyren ledde senare vidare till en grotta under Singidunums ålderdomliga bro, därifrån vissa skatter hämtades. Senare under året kastas ett båtvrak upp på Hindens stränder (vilken tycktes tillhöra en präst), i samma veva som Ananir+Raistlin beger sig till Svarta hamnen för att utplåna den sista cellen av Nu-merik i magyarernas rike (i alla fall vad den vise trollkarlen tror och har bevis för). En lärling till en hantverkare vid namn Istvan slår dock Raistlin i huvudet med ljusstake, och en vild jakt genom grän-der och torg företas. Till sist dör Istvan av arsenik, som Raistlin grymt tvingar i den stackars mannen. Detta är det sista Raistlin gör i kampanjen mot Numeriks – till synes – onda samfund.

Älvornas förbannelse

Mitt i intrigerna kring Numerik, aktiverade öns älvor sin hämnd. Raistlin hade ovetandes dräpt den vederstyggelse till varelse (med två huvuden) som härskade över öns västra delar. Denna ”man” var dock en mycket god vän till älvafolket och de var nu redo att betala tillbaka. Det hela började med att Ananir och Raistlin åkte ut i vattnet för att undersöka ett ljussken. Där såg de älvorna gå ner i ett markschakt, efter att ha givit trollkarlen det berömda silverträdet (amuletten). Efteråt skedde en mycket märklig och overkligt verklig dröm. Raistlin vaknade upp till ett annorlunda Hinden och spen-derade en dag av undersökelse, innan han fick reda på att hela norra ön sovit i 75 år. Chock och för-tvivlelse över alla de missade år av kunskap drabbade trollkarlen, precis som älvorna förutspått. När hämndens änglar bröt drömmen blev Raistlin varnad och enligt deras ord ”släppt fri”. Mäkta ska-kad spenderade Raistlin och Ananir en vecka med öl, vin och brädspel. Under hela episoden var även jordbrukarna från klippgårdarna på besök. De undersökte om Hinden hade god jord. I vilket fall beslu-tade de sig för att stanna kvar på sin gamla jord och lämnade Raistlin. Denna tidiga sommar, 1118, var sista gången trollkarlen såg sina vänner från öster, troligen för evigt…

Dagar ur våra liv

Om Numeriks orden utmattade Raistlin och styrde de allvarliga handlingar han genomförde under hösten samma år (1118), vet nog enbart den vise trollkarlen själv. Han överlät i alla fall allt ansvar för Hinden till den kapable, före detta riddarherren Axtram, som i framtiden blev Axtram I av Hinden (1120-1144). Ett nytt byggnadsprojekt begynnas även (borgen Vizvar).

Ond måne

Den uppspolade prästbåten leder en kristelig Ananir och Raistlin till byn Lyse, för att återlämna poka-ler och kyrksilver till den heliga mannen. Det visar sig dock att byn plågas av ovanligt närgångna var-gar och en del horribla scener möter våra äventyrare. I slutet blir Ananir svårt biten, men vargarnas herre, varulven (!), var egentligen prästen. I över en månad fanns en djupt begraven misstänksamhet mot Ananir hos Raistlin (i.o.m. att han blev biten). Detta höstäventyr avslutar året 1118, som varit fyllt av extremt farliga intriger.

Esztergom

Raistlins första besök till Esztergom någonsin, blev på våren 1119, tillsammans med Ananir för att undersöka förekomsten av stora, begravda skatter under kyrkans ålderdomliga valv. Några stora mängder silver eller guld finnes dock inte, även om äventyrarna får se den legendariska stefanskronan och räddar Bernard av Clairvaux, en av cisterciensernas utsända i Hungaria. Männens lilla äventyr eskalerade dock i ett överfall med bakhåll, strax utanför staden. Det verkade som om Numeriks orden fått nys om att Raistlin rest till Esztergom, och väntat på att döda honom där. Raistlin förstår fortfarande att om Ananir inte funnits vid hans sida, skulle den uppfinningsrike Hindenbon med stor säkerhet ha avlidit i tumultet och svärdsbataljerna.

Jazigernas vishet

Våren-försommaren 1119 står Hindens slott äntligen klart, likt en civilisationens pelare i vildmarken. Efter att ha stött på en förvirrad man av jazigernas stam ute i Hindens lövskogar, söker Raistlin upp det spår av gamla gudar och offer han talar om. Det visar sig sedan att en grupp Hadurdyrkare (magy-arernas gamla religion) väntar på gudens uppstigande i det förlorade havet. Raistlin reser till orden för att forska (Gråklippa talar om Nemesas skola). Därifrån utgår en expedition mot Tyrenis, en by med Hadurdyrkare. Spåren därifrån pekar i sin tur mot ett par stenstoder ute på den eviga magyariska stäppen. Där, på plats, avbryter Raistlin, Ananir och en soldat från Hinden, den hemska offerritualen. Många av deltagarna ville inte göra motstånd, utan flydde, men ledaren, Mathayas, nergörs med yxor och svärd.

Nemesas skola

Raistlin får vänta till 1120 innan budet återkommer från Nemesaklostret uppe i Banatets bergstrakter. Det godkänner Raistlin som aspirant för ett obegränsat antal år. Tiden på Nemesas skola kännetecknas paradoxalt nog av stillhet (lugn) och snabbt förfluten tid. Äventyren var få och knappt aldrig livshotande. Den gamla skolan var tyst, harmonisk och själslig. Raistlin utvecklades från en hetlevrad äventyrare till en ärketrollkarl med tanken före svärdet. De första gråa håren uppträdde på trollkarlens tinningar och det tidigare långa håret klipptes av. Trots att 125 år (1120-1245) spenderades i skolan, fick Raistlin få nya vänner. Detta berodde delvis på att många kom och senare försvann, för att blott ha lagt ett par studieår efter sig. Med sig i studerandet drog Raistlin dock Ananir, den goda vännen från Hinden. Denne misslyckades dock med intagningsprovet, och fick enbart tillgång till skolans övre kammare. I sinom tid belönade dock den gode ledaren Dorentius Ananir med tillgång, och lade grunden till en stor alkemists glansdagar. År 1149 erlade Ananir ett mästarprov och fick titulera sig ärkealkemist inför andra i skolan. Han och Raistlin, var tillsammans med ledaren Dorentius, de enda permanenta medlemmarna genom de 125 åren av föreläsningar, vandringar i vindpinande berg och studier av hög astral art.

Raistlins återkomst

Båten Vizmadar (”vattenfågeln” på magyariska) hämtade Raistlin sommaren 1245. Stämningen i salen på Nemesas skola – när Raistlin fick det väntade kallelsebrevet – glömmer han aldrig. Men iväg bar det med Ananir, och efter en veckas färd tillsammans med en ung, oerfaren man, broder Fely av Tihany, nådde sällskapet Hinden. Där tog Ananir farväl och begav sig österut, medan Raistlin fick insupa allt nytt på ön Hinden. Stora fält och betesmarker hade rivit upp enorma sår i den tidigare vilda sko-gen, men civilisationen var äntligen här. Efter hand som åren gick, skulle Raistlin märka att världen var mycket annorlunda från det 1120-tal han kände. Axtram var nu baron Axtram III av Hinden, nyli-gen tillsatt efter många år i Tihanyklostret. Det nya livet var här och trollkarlen tog åter de efterlängtade andetagen på ön Hinden, vars historia viskade Raistlins namn i evighet. Den vise trollkarlens första kontakt med den nya världen skedde ge-nom en komplicerad bankett för greve Peter Egi av Heves på Hinden. Efter goda skådebröd blir Raistlin, tillsammans med broder Fely och kumanen Talk, tvungna att ta upp spåret efter mongoler på ön, det folk som för fyra år sedan ödelade större delarna av kungariket. Efter att ha dräpt två och tillfång-atagit en – till kostnad av en livsfarlig batalj – hängdes Lui Bo Shengzai, en legoknekt från Songriket. Kommunikation kunde utföras via mongoltjänaren Oko av Hinden.

Haladria

Den första intrigen Raistlin blir insnärjd i, börjar i Egers majestätiska slott. Där hålls en stor bankett med riddarspel och trollkarlen tvingas följa med som baron Axtrams uppassare. Efter intriger kring tjänarna i borgen och jakt efter en kvinna i staden, kommer Raistlin ett sällskap på spåren. Det visar sig senare att detta samfund cirkulerar kring oraklet Haladria och uppstigandet av den nya guden från det förlorade havet. Sällskapet i borgen skulle utröna om folket i väster redan var perverterade av den underjordiska ondskan. Efter Raistlins agerande trodde de verkligen det. På hemvägen från banketten lyckas Raistlin med Axtrams vaktfölje dräpa ett zigenarpack som överfal-lit en magyarisk jordbrukarfamilj ute på slätten. Jordbrukarna hävdade sig vara nybyggare och fick en plats på Hinden. Fadern, Balint, erbjöd att låta sin son gå i lärdom hos deras räddare. Således börjar Sagan om Tamas. Oraklet Haladria tar det nya äventyrar sällskapet (Raistlin och Fely) till staden Várad, där inget var sig likt efter mongolernas destruktiva krig. Alla gamla hus Raistlin kom ihåg låg i aska. Efter att ha un-dersökt ett övergivet skrå i staden (som istället blivit oraklets anhängare) togs färden vidare in längst med en bergsflod. Äventyrarna kämpade sig igenom gedigen vildmark och nådde till sist de grottor där oraklets sällskap uppehöll sig. Men det var inte utan hjälp av Tekla från byn Bratca som sällskapet kunde nå grottorna, efter att ha klättrat längst med farliga bergsväggar. Mötet vid grottan utlöser ba-talj och med magisk hjälp nergör Raistlin en trollkarl och fångar dennes 12-åriga lärjunge. Haladria ger sig frivilligt och utan våld. Ett grymt öde går dock de båda fångarna till mötes. Pojken (lärjungen) dör av de sanitära problemen nere i Hindens källare och Haladria blev senare enligt ryktet bränd på bål i staden Eger. Vad för ont de gjort egentligen, fick Raistlin aldrig riktigt klart för sig. Men äventyret drevs starkt på av biskopen och baronen av Hinden.

De sista dagarna av år 1245 domineras av Tamas invigelse i Raistlins lärdom, och träning med Fely (trästav tillsammans med kuman på borgens övre våningar). Det nu trefaldiga äventyrarföljet (Fely, Tamas och Raistlin) lyckas också nergöra ett troll på Hinden, som enligt bönderna skulle ha rövat bort en söt liten flicka.

En underbar plats

En mur har nyligen rests runt borgen på Hinden (Vizvar) och snön faller tungt ute i skogarna när Fely presenterar obskyra legender omkring Hindens herre under tidigt 1200-tal (Macam d’Paris). Det visar sig sedan att hans grav i kapellet är tom. Macams skrifter i krönikan leder senare äventyrarna till ett par grottor vid Boghöjdens fot, där fantastiska salar blir upptäckta. Det ljus fransosen såg, måste ha härstammat från det nu kallade stjärnrummet. Våren 1246 ser också resandet av ett nytt hus för Raistlin ute i Hindens skogar. Befolkningen i Vizvar skrattar nästintill över detta märkliga och oförsiktiga projekt, men hyser måhända lite avundsjuka över den skönhet huset senare kom att utstråla.

Boken

Intrigerna kring Haladria fortsatte även efter hennes död, och fick den kära gamla orden att mista en medlem. Den arabiska bok Raistlin bl.a. fann i krigsbytet från grottorna förra året, skulle översättas av Bihari Endre och Nardo från Varad. Nardo hade dock hittats död ute i skogen och kännedomen av Bihari Endres inblandning var fortfarande okänd. Men det visade sig sedan, efter hemska avslöjanden att de båda försökt tillkalla en ande, och lyckats binda den i Raistlins gamla tornhus. Anden fördrevs genom förstörandet av symbolen, inristad på golvet. Trollkarlen lyckas även övertala den förtvivlade Endre att stanna på orden.

Kvinnofolk

Maj och juni 1246 domineras av att eskortera den blivande frun av Hinden, jungfru Dorika och delta-ga på bröllopsspel enligt gammal magyarisk sed. Raistlin vinner i princip alla grenar och skapar sig ett rykte i kyrerätten.

Vela, skrivaren

En annan intrig Raistlin kommer ihåg är den mellan Fely av Hinden och Vela skrivaren (tjänare hos Axtram). Märkliga dokument om att Vela skulle vara en förrädare trycks under Raistlins dörr redan januari 1246. Det visar sig sedan att Fely är mäktigt avundsjuk på Vela, som fått ta över alla viktiga poster på Vizvar (p.g.a. ålderskillnaden). Mitt i dessa intriger utbryter också tragedin med Hans och Steiner, som forskat om Raistlin och hans höga ålder i Nemesas skola. De frågar honom om livets gåta, men undersöker utan tillstånd Hinden och upptäcker stjärngrottan. Där aktiverar de en ritual, men blir grovt straffade. Berget dräper Steiner och slår skräck i Hans, som tyst åker från Hinden.

Trollkarlskriget

Tragedin slår dock ner på Hinden och Raistlin under högsommaren 1246. Detta skulle komma att bli en av de värsta händelserna i Raistlins historia. Tamas hävdar att Dorika håller på att bli gravid, sam-tidigt som Galdar och Saga Zaban använder den nya portalen i älvagrottan. De önskar Raistlin som ledare över en expedition till byn Nya Rosen och Mercuriustemplet i dess närhet, för att finna två för-svunna ordensmedlemmar (Bihari Endre och Anduin från Florenzia). Det blev en lång färd för äventy-rarna genom dalgången där floden Möros grävt sig fram, med mycket vildmark och vistelse i byn Gaszt. Väl i templets omnejd (extrem vildmark) finner Fely en grav med Anduin i. Raistlin upptäcker även Bihari Endre inlåst i templet. Efter att ha räddat honom kommer Ordo Armathia för att hämta sin fånge. Efter esoteriska strider flyr äventyrarna tillbaka och vandrar in i ordens famn. Död lämna-des i Mercuriustemplet, och kriget mellan Ordo Luxinium och Ordo Armathia var ett faktum. Intrigerna tätnar och under våren 1247 skickas Raistlin med en Armathia avhoppare (och blivande Luxinare) vid namn Cypres Javik till Ordo Armathia för att spana över deras planer. Efter att äventy-rarna besegrat en märklig växtvarelse i byn Gaszt, konfronteras man med Ordo Armathias blomstran-de byggnad. Denna tvingas Raistlin fly, efter att ha väckt en judisk mystikers vrede, men med nya be-vis som pekar mot byn Frauenkirchen i gränstrakterna mellan det heliga romerska riket och Hunga-ria. Äventyren mot Frauenkirchen vävs samman med intrigerna i Poszony, där Fely blir tillfångatagen av slavhandlare och där Hamas, en utav de andra fångarna, beslutar sig vänta på RP:s återkomst. I byn finner äventyrarna en skrift gömd i kyrkan, som pekar mot det gamla kapellet där den legendariska trollkarlen Andros Lilijan låste in en demon för cirka 50 år sedan. Väl där dricker Raistlin en magisk brygd, vilken gav honom oanade krafter. Med dessa raserar han kapellet, men misslyckas dräpa flerta-let av medlemmarna, vilka var där för att väcka demonen och använda denna mot fiendeorden. På vä-gen hem blir den kortvuxne Hamas en del av följet. Den fjärde delen av denna kampanj börjar med att Saga Zaban frenetiskt knackar på Raistlins dörr. Ordo Armathia anfaller! I den nostalgiska gillesalen, står slaget mellan ordnarna. Raistlin lyckas dräpa den legendariska trollkarlen Ruvan av Armathia, men ser hur orden faller framför hans ögon. Många goda vänner får sätta livet till, däribland Gelevan och ”Venetianaren”. Ordo Luxinium går här sina sis-ta dagar till mötes, och blir fullständigt utplånade av sin fiendeorden. Men de överlevande spillrorna från sällskapet, skulle komma att börja ett nytt liv och slutligen grunda Ordo Solas i den moderna staden Buda.

Älvor och söner

En märklig natt var den då Galdar fick ny styrka i älvagrottorna och Axtrams första son föddes. Tack vare Raistlins kunskaper, kunde barnet och modern räddas från den svåra förlossningen.

Hindens sista tårar

Det sista äventyret Raistlin upplever innan han lämnar Hinden för att följa orden till Buda, börjar med Hamas från Poszonys död ute på de brända fälten i söder. Spåret leder vidare till tempelriddare på den mytologiska Vargön och slutligen Macam d’Paris grav. Genom en gåta på dennes ”gravvalv” (kroppen låg under bar himmel), fann trollkarlen ett smycke i den gamla eken bredvid borgen. När han sam-manfogade de tre smyckena han funnit på Hinden genom tiderna, förde skogens mystik honom till äl-vagrottorna. Där fick han stiga in i ett tidigare icke existerande rum och tala med en av de gamla äl-vorna. Älvan talade vist, men tycktes ändå ha en lekfullhet och märklig ungdom över sig. Denna varel-se, avslöjade dock Hindens hemligheter för Raistlin.

Staden Buda

Under den långa färden till ordens nya plats i staden Buda, sammanvävdes Raistlins liv med ett par bogomiler (hatade kättare som ogillar materia och prisar själen). Dessa fick sova på vinden i ordens nya hus, men efter avfärd blev två i sällskapet bortrövade av prisjägare. Raistlin och Fely räddade slutligen de båda fångade vid Gellertkullarna, under en märkligt magisk natt. Vägen dit hade bestått av svårt detektivarbete, med avhuggna fingrar, ringar och från kläder avslitna trasor.

Världens bästa vin

Raistlin börjar få smak för staden efter att ha introducerats i skomakargillets skråråd, som bestämt trodde att orden skulle börja handla i skor. Han möter folk med moderna kläder, och märkliga seder. Speciell bekantskap gör han med grannen Fransz av Pioka, som leder Raistlin till borgen Velence, i lovord om goda viner. Dock spinns Raistlin in i hemska intriger, vilka länge plågat familjen i Velence. Källarvalven vaktades av en odöd soldat och i dess inre hittade trollkarlen märkliga bevis på portalma-gi. Bl.a. ett svärd och en sten med märkliga runor. Till sist konfronterades Raistlin med Lynna, demo-nerskan, vars förvrängande lyte förtrollat herren av Velence i över ett år. Ett par veckor efter Raistlins tillbakafärd hade dock hela familjen utplånats av bönder. En tragisk historia Raistlin jämt blir påmind om, så fort han skådar Fransz.

Vishetens tre nycklar

En franciskans färdbok – funnen ute i skogen och såld till en bokkrämare i Buda – leder Raistlin till klostermystik och sökande efter tre mäktiga böcker. Först bär det av till Zircklostret där franciskaner-nas öde eftersökes (här hittas bl.a. ett dokument i ladugårdstaket). Därefter möter Raistlin upp med Fely i Tihanyklostret. Innan avfärden mot det slutliga målet, är hela sällskapet farligt nära att dö efter uppretandet av klostrets inre kretsar. När äventyrarna vilat ut i Buda, tar färden vidare mot en keltisk by uppe i Matrabergen i norr (bortom dessa ligger den eviga vildmarken). Hit reser Raistlin ensam och får smaka på extrem vildmark och de mossbelupna stenblockens hemligheter. En väldig enögd best, och en mattjuv under natten, blev de värsta farorna innan den keltiska dalen inträddes. Älvamystik, offerträd, gamla gummor och primitiv keltisk kultur smeker Raistlins sinne innan han efter en vild ba-talj kan fly genom en portal, med böckerna under armen.

Herrgården

Tamas observerar en sen kväll hur rövare kastar sig över Budas stadsmur, en av dessa tappar en sid-ränsel efter vilda bataljer och jaktscener. Ett dokument i ränseln säger att adelsmän som skall ha rådslag i Csakvars yttre herrgård, är i fara. Dessa inkluderar herr Axtram. På vägen dit stöter dock Raistlin på Axtrams förlorade son Ladi av ätten Vizhasy, utsänd i sin faders ställe. Tillsammans inser de faran med rövare, men ensam upptäcker Raistlin faran i källaren. En vampyrisk best tar honom till fånga, men med ett hårsmån lyckas Raistlin enbart på magisk väg rädda sig undan knipan och utplå-na den odöda varelsen. Rövaranfallet kom senare, men resulterade i en förkrossande seger. Dessa händelser leder senare vidare till den militära framgången vid slaget vid Oravica, 5 mars, 1250 AD.

Vid hemkomsten brinner dock Buda... Rövarna hade under Raistlins frånvaro invaderat staden och lyckats frita Cato, rövarkungen, från stadens fängelsehålor. Ett av tornen brinner och stora förband kavallerister rider runt i stadens närbygd.

Anno 1250

Den första märkbara händelsen detta år måste ha varit vlacher och zigenarmarknaden, då Raistlin med magiska talanger, straffade björnmannen. Djurplågaren som slog den stackars björnen fick sma-ka på sin egen medicin när han föll ner på gatan.

En pojkes dröm

Tamas nyvunna vän Arpal visar mäster Raistlin av Buda (nu borgare) ett par övergivna vagnar ute i skogen. Spåren därifrån ledde till en krypta i staden (angående en mäktig spira) och efter Felys för-falskaregenskaper med att återställa ett brevs baksida, till samfundet Hermes Triesmagistos. Äventy-ret gick senare vidare till en grotta vid Balatonsjön, med fasansfulla varelser och en stor silverskatt. Ragal, tidigare medlem av Hermes Triesmagistos, måste med gemensamma krafter från Ordo Solas och Hermes Triesmagistos slås ned med hårdhet vid det gamla Hednastupet. Men inte utan förluster, då Hemes T:s ädle ledare föll för mannens besvärjelser. Detta gemensamma slag ledde i alla fall till en närmare kontakt med samfundet och ett litterärt såsom kunskapsmässigt utbyte mellan de båda ord-narna.

Dubbelkorset

Galdar meddelar helt plötsligt Raistlin att man hyser vissa indikationer på att Ordo Armathia hyrt ett magasin nere på Kungsgatan i Buda. Raistlin och Cypres Javik (tidigare medlem där) beger sig därför ut på spaning. Spåret leder dock till ett helt annat sällskap, med tyskar i fronten. Det visar sig efter hårda bataljer och förföljelser av lärlingar, att sällskapet egentligen är spioner och lönnmördare från den österrikiske hertigen av Babenberg. Höjdpunkten på äventyret sker då Raistlin, Fely och Tamas tvingas rädda fogden av Buda på Margaretasjön. Efter detta blir Raistlin utnämnd hedersmedborgare av Buda.

Höstlegender

Den nya begåvade medlemmen Lazar, kom inte till orden utan bakgrund. Tydligen hade han och en god vän som kallade sig för ensamma korpen, stulit ett smycke nere i Kitars grav i Bodrogträsket. Det-ta gjorde Lazar akut sjuk och tvingar Raistlin, som var på väg hem från Aquincum med Lazar när denne stupade, att återbära smycket till graven. Nere i Bodrogträsket får äventyrarna (Fely, Tamas och Raistlin) följa gamla kors på ekar för att slutli-gen nå graven. Här får trollkarlen en religiös upplevelse, möter hemska stenväktare och medbringar hem papyrusrullar och 22 guldmynt. Lazar blev genast bättre så fort Raistlin hade lämnat Buda.

Anno 1251

Den länge efterlängtade festen av Raistlins 300-års dag, träder i kraft den 1:a maj. Alla medvetna om Raistlins onaturliga ålder (Ordo Solas och vissa i Hermes T.) bjuds till festen. Trots vissa trångsynta blickar, måhända av rädsla eller förakt, blev festen mycket lyckad, men om man frågar Fely, mycket dyr!

I dekadenta gränder

Året 1251 skulle komma att domineras av en slumpartad intrig Raistlin stötte på när han tillsammans med Ladi tog ett bad hos franciskanerna. Av medlidande beslöt sig den tappre trollkarlen för att gå i grunden med organisationen kallad Vinrankan. Efter att ha läst anteckningar från en mördad han-delsman och öppnat dennes gömda skrift hos faderns grav, var anklagelserna mot sällskapet grova. Kampanjen består därefter av flera olika tillslag, först mot stället kallat Herdens bluff (ute på slätten) där de fångna lämnades levande, fast bundna med rep. Krigarföljet drog sedan vidare mot Vingården efter dödshot mot Raistlin. Där bataljerar sällskapet mot väktare bland vinfälten och slår senare till mot huset. Det visar sig att Ladi Vizhasy, gått samma väg som äventyrarna. Honom finner de nämli-gen bunden i husets inre kammare. Med hans hjälp tar sig dock följet in i Vid av Budas hus, uppen-barligen Vinrankans bas i staden. Där händer dock en stor olycka, vilken resulterar i både handels-mannens (mer lycka än olycka!) och en vaktkaptens död (rövarlarm i staden!). Till sist görs en räd mot sällskapets gruva uppe vid Pilisberget, där enbart vissa namn blir funna. Men ett skrämmande och psykiskt härdande äventyr företogs ner i gruvans inre domäner. På vägen hem konfronteras sällskapet av den tungt beväpnade legoknekten Jarovski. Denne lyckas dock sällskapet överraska och skrämma undan. Efter denna eskapad i vildmarken tog Ladi Vizhasy över, och kunde meddela Raistlin per brev den 1/7 -51, att Vinrankans huvudmedlemmar fördrivits.

Vad hände egentligen med de gamla vännerna?

-Vad Raistlin vet, 1252

Yarem, trogen tjänare sedan 1070-talet, dog cirka 1110, efter att ha fått uppehälle hos sin son Aran och dennes fru. Taron, gick med i orden cirka 1085, men försvann i Norditalien cirka 1115, alltså under Raistlins dva-la. Vissa källor hävdar att han gifte in sig i en familj efter att ha blivit störtförälskad. Herven av ätten Aba, var Hindens första vasall. Han tillkom under 1110-talet och blev sedan herre över Sarudi. Där satt han i trettiofem år och fick tre pojkar. Enligt Hindens krönikor överlevde blott en till vuxen ålder och denna blev i sin tur dräpt av arga bönder 1171. Geza, den rödhårige tjänaren (och slaven) på Hinden, avled som bekant av sjukdom 1119. Aurias, Gråklippas lärling gick två år i lärdom hos Raistlin. Denne avled av sjukdom och skador 1161, troligen. Aran, jordbrukare på Hinden, son till Yarem. Raistlin fick veta år 1163, då han deltog på en solritual hos orden, att Aran levt till höga åttio år och nyligen avlidit. Arans son Raistlin (född 1110 och döpt ef-ter trollkarlen) levde till 1175 på Hinden och lämnade 13 barn efter sig. Ett av dessa fanns på Hinden när Raistlin kom dit 1245. Ett mindre rykte säger också att det finns fler på Hinden som går vid namnet Raistlin.

De lugna åren

Horgasz

Tidslinje och händelser i Horgasz


Anno Domini 1291

(29/10 2006 - 28/11 2007)

1291 "Fasan från stjärnorna" störtar i närheten av Makad och löper amok inne i staden. Riddar Femes av Horgasz, Makads präst Mathy, två hovriddare och ett antal soldater stupar i strid mot den demoniska besten innan Makads baron Levant II Deav dräper varelsen utanför Marnoc Hall.

1291 (augusti): Raistlin vinner auktionen av Horgasz mot Lovag Elter, av Gröna Köpings handelshus. Baron Levant II Deav av Marnoc Hall blir Raistlins nya vasall.

1291 (augusti): Lajos rövarfölje kommer på besök till Horgasz och kräver tribut. Raistlin hugger huvudet av rövarledaren och knäcker med ens rövarnas makt över byn. Fortsatta mindre rövarproblem följer dock under de kommande två åren.

1291 (sept): Gröna Köpings soldater ockuperar silvergruvan. Dessa blir sedan bortslagna av trupp från Horgasz.

1291 (hösten): Enok Halm blir förtrollad av häxa, bosatt bortom den "uppblåsta stenkvinnans träsk". Häxan blir nedgjord av Raistlin. Ett brev i häxans grottor leder Raistlin till Titanernas dal, där han i ett romerskt mausoleum upptäcker magiboken Tolou Nominon.


Anno Domini 1292

(28/11 2007 - 19/8 2008)

1292 (feb): Bråk mellan Geza Halm och Paros fiskaren blir det första rättsliga målet Raistlin tar upp. Denna tvist känns av under flera års tid.

1292 (april): Patrik Bjur, prisjägare och legosoldat, säger sig ha en lösning på rövarproblemet i Horgasz. Han bosätter sig här men försvinner sedan spårlöst.

1292 (april): Kapten Hogen av Makad nergör ryttarfölje precis utanför Horgasz. Överfallet är en del i plotten att skaka loss grevskapet Fejer från den ungerska konungakronan.

1292: Horgasz herre deltar i en serie händelser som slutligen orsakar kungariket Fejers självständighet. Raistlin får bland annat infiltrera borgen i Makad (i form av smedlärling), deltar som dubbelagent i ett försök att lönnmörda greven av Rackeve och hamnar slutligen mitt i belägringen av Makad borg, där greven av Rackeve står som vinnare.

1292 Tragedin i Tremesgruvorna. Raistlin skickas för att rädda ordensexpedition som undersöker mysterium nere i gruva. Ferenc Valdemar har omkommit. Raistlin vandrar ner till urbergets djup och möter "de många repens varelse". Rättfärdighetens vapen skär genom fasansfulla bestar.

1292, höst Saragosa sätts som fogde i Marnoc Hall och styr från och med nu över staden Makad.


Anno Domini 1293

(19/8 2008 - 14/12 2008)

1293, vår Raistlin blir överfallen och slagen medvetslös i Makad. Han tas därifrån till den gamle baronen av Makads gömställe inne i södra skogarna. Baronen försöker övertala Raistlin att övergå till hans sak.

1293, vår Raistlin räddar juden Ibrahina och dennes dotter Lisadora från ett fångläger söder om Horgasz.

1293, maj "Zabanexpeditionen" leder Hastur av Buda, Ravei av Buda, Raistlin, Armand Cekhim och Elvar Lödösesz ner i "Hars djup". Äventyrarna stöter på "De onämnbara", en perverterad skogsstam som har en kult centrerad kring en vacker guldljusstake. Guldljusstaken visar sig vara besatt av en demon vid namn Decarabia.

1293 Trollkarlen Beremer av Ultrac överfaller Makad då denne blivit bestulen på böcker av Saragosas rövarkusin Camar Saragosa. Beremer blir bortslagen efter sjöinvasion och Raistlin dräper trollkarlen på slätterna mellan Horgasz och Ultrac. Slut på trollkarlsväldet i Ultrac. Legosoldaterna tar över.

1293 Torga formar sin krigarakademi till "De Blå Vindarna".

1293, sommar Under ett äventyr finner Raistlin en blylåda med en märklig stav som några andra personer har möjlighet att spåra med någon form av obskyr utrustning. Intriger leder sedan till att Raistlin stöter på Victor Drago nere i Budas underjord. Andvakaars närvaro i Buda bekräftas.

1293, sommar Kung Zod II av Fejer ger Raistlin i uppdrag att upprätta gruva i Rödhåret.

1293 Efter att Andvakaar hållit orden fångad inne på värdshus i Rackeve lyckas Raistlin, Saga Zaban och ett följe soldater bryta ut från staden och återbörda orden till säkerhet.


Anno Domini 1294

(14/12 2008 - 23/4 2009)

1294, februari Legendariskt hård vinter i Ostrafajar. Tvåmetersdrivor och utbredd kölddöd bland bybor.

1294, vår Slaget vid Dramorskogen.

1294, vår Baron Levant II (som tidigare satt i Makad, vilket nu styrs av Saragosa efter Fejers självständighet) anfaller Horgasz. Första stora Horgaszbelägringen leder till seger för Horgaszborna. Svåra förluster för baronen som fördrivs och dräps inne i Lycenegrottorna.

1294, maj Raistlin blir utsedd till härförare över södra fejerska riksarmén.

1294, sommar Galdar Gråklippa återinträder som Ordo Solas ledare efter två års frånvaro. Raistlin kommer till dennes undsättning vid ett jaktslott uppe i Svartskogen.

1294, juli Raistlin får order av Zod II att rädda Ultrac från belägrande kungliga soldater. Raistlin och Rurik Hanaar lyckas driva undan soldaterna.

1294, höst Mysteriet vid Scatola utspelar sig. Dechimant Oppa och Ualcor, två vise män som bor vid orden, visar Havsportalen som används av Raistlin och ett följe från orden. Borgen Scatola döljer på hemligheter som avslöjas under ett äventyr.


Anno Domini 1295

(23/4 2009 - 22/6 2009)

1295 Saragosa förflyttas till stenborgen Saragosa, som står färdig detta år. Laszlo Eszterhasy blir herre över Marnoc Hall.

1295 Mysteriet i Paks. Raistlin hjälper Ibrahina med ett par skepp som fastnat i Paks hamn. Det visar sig att hela staden är förbytt av någon form av kult som genomför offer inne i bergsrum. Raistlin utplånar delar av kulten och gör en hel del bokfynd.

1295, juni Raistlin svär lojalitet till baron Laszlo Eszterhasy av Marnoc Hall.

1295, sommar Cyban, "tatarkonungen" gör sig känd på andra sidan Donau. "Tattareran" även kallat "kumankrigen" inleds.

1295, sommar Hastur och Sebastyan av Varad undersöker en utgrävningsplats c.a. 3 mil öster om Pest. En spretig incident som leder till småstrider med andra ordnar och bl.a. inbrott i ordenshuset i Horgasz.

1295 Axtram köper Raistlin ett hästsvärd i smyg.

1295, november Shandoor Punka, en kusin till tatarkungen Cyban, leder en mindre trupp in i Horgasz för att inmuta mark och fälla träd.

1295, dec Raistlin kommer under ett äventyr i kontakt med Saka'i, "Tinget i bäcken", "Fasan i floden" (- andeväsendet har gått under många namn genom åren). Raistlin upprättar ett litet följe av kultister som bor i södra skogarna över vintern.


Anno Domini 1296

(22/6 2009 - 14/9 2009)

1296, januari Saka'i blir nedkallad av ritual som Raistlin håller i. Väsendet leder sedan Raistlin till "Den stora rasens stad" som är en monolitisk, ogreppbar konstruktion av en ickemänsklig ras av högt utvecklade varelser. Raistlin får med sig några "cellulosaböcker" härifrån.

1296, januari Över 200 beridna tatarer kräver minst 3000 träd i tribut vid ett möte med Raistlin. Raistlin och Saragosa i allians mot tatarhotet.

1296, april Silverkonungen belägrar Buda med 5000 män. Kung Endre III gör tappert motstånd.

1296 till 1297, mars Den stora Horgaszkanalen byggs.

1296 Armand Cekhim börjar röja upp i den enokiska gården.

1296, juli Efter vissa duster i Obuda möts Andvakaars Håla och Ordo Solas strax utanför Mozén, vid en gammal ruin efter en romersk villa. Saga Zabán, Hastur av Buda, Cekvar, Ferenc Valdemar och andra ordensbröder mister livet. Orden lyckas ta död på ärketrollkarlen Hermer Sanar och den legendariska ärketrollkarlen Victor Drago.

1296, augusti Raistlin stöter på "Åskans djävul" uppe i Martenses-gården norr om Balaton. Raistlin mister sin häst och undkommer själv med en hårsmån från den förbannade platsen.

1296, sept "Den stora guldbanketten" hålls i Marnoc Hall. Värden är baron Laszlo Esterhasy. Många gäster, mycket jakt och underbar mat i två dagar.

1296, sept Raistlin söker efter skatten som utlovades i "Den stora hjortens bankett" 1262, då greve Zod I av Ostrafajar startade en skattjakt för alla gäster.

1296 nov till 1297 april Svår hungernöd i stora delar av Ungern. Horgasz har bra förråd och klarar hungersnöden med minimala förluster. Övriga byar i Raistlins hägn går dock ett värre öde till mötes. Cirka 100 dödsfall i södra Ostrafajar till följd av hungersnöden.

1296, dec Det stora Horgasztornet står färdigt. Nya sovsalar för herren, fyra våningar högt, med astralrum och utbyggt bibliotek.

1296, dec Andeväsendet Saka'i förintas av Raistlin.


Anno Domini 1297

(14/9 2009 - 15/11 2009)

1297, april Äventyret "Den vita fasan" utspelar sig. Blå Vindarna, Raistlin och tjuvarna Mak och Canto tar sig till övergiven stad i Uråldriga skogen som behärskas av vita gorillor. Våldsamma stridigheter och goda fynd avrundar äventyret.

1297 Kriget mellan kund Endre III och Silverkonungen Maté Csak fortsätter att rasa i landet. Visegrad, Bakonyborgen och Buda är i centrum för åtskilliga småslag och belägringar. "Legosoldaternas tid" inleds i Hungaria.

1297, sommar "Svältens tidevarv" råder. Vårfrost, krig, plundrande tartarförband och allmän osäkerhet leder till ekonomisk utmattning, hungersnöd och epidemier över hela Hungaria.

1297, augusti Torga, ledare över Blå Vindarna, blir ihjälskjuten av armborst under äventyr i Södra skogarna.

1297, augusti Slaget vid tartarfortet. Saragosa och Raistlins arméer anfaller och bränner ner det stora tartarfortet på andra sidan floden. Tartarkungen Cybans styrkor halveras.

1297, sept Tartarer belägrar Horgaszborgen men slås undan efter strid. Tartarkrigen når sin kulmen.

1297, sept Raistlin, Rebecca, Balint m.fl. upptäcker "det underjordiska träsket" som sträcker sig under Alföld. En gigantisk plats fylld med skräckinjagande bestar, tempelruiner och självlysande växter. Följet når Debrecen efter ett idogt vandrande och tar sig tillbaka via slätten till Horgasz.

1297, okt Kuman Arsel, en tartar på flykt, bosätter sig med sin hird på Raistlins områden.

1297, okt Fransz Hemmel tar anställning hos Raistlin.

1297, nov Raistlin blir varse om en hednisk grupp personer som bor i Södra Skogarna.


Anno Domini 1298

(15/11 2009 - 28/2 2010)

1298 Neue Einhorn grundas på Raistlins marker av tysk byäldste.

1298 Raistlin tar över byn Balvanya i ett arrende på 45 år. 70 guldmynt erläggs som avgift för området.

1298, våren Äventyret "Vargarna vid Brim-Sturgas" utspelar sig. Mak och Canto lurar ner Raistlin och Blå Vindarna till en by vid Sarbogard. Väl där vävs Raistlin in i ett märkligt händelseförlopp: märkliga maskbärande ryttare kommer med några års mellanrum och rövar bort barn. Efter lite undersökningar och militärt ingripande visar sig ryttarna tillhöra några utomjordiska insektoida entiteter som nedgörs uppe i bergen intill Sarbogard.

1298 De stora kämpespelen utspelar sig utanför Rackeve. Kronprins Melarion av Fejer vinner storturneringen och blir omsjungen för detta. Trubadurer vid hovet deklarerar att man går in i "Hjältarnas tidevarv" i kungariket Fejer.

1298, maj Äventyret "Förbannelsen i Balvanya" utspelar sig. Raistlin nystar upp herren av Balvanyas (Oswaldius) sanna identitet som en vampyr. Raistlin befriar "blodslavar" från tunnelsystem under fortet. Fransz Hemmel blir administratus över Balvanya en månad senare.

1298, juli En komet är synlig under en veckas tid, även dagtid.

1298, juli Ärkebiskopen av Kalocsa utnämner en biskop i Rackeve.

1298, juli Raistlin går i maskopi med herren av Hortabaggy. Tillsammans plottar de mot den nytillsatte biskopen i Rackeve och försöker lönnmörda denne. Plotten misslyckas dock. Ätterna Hortabaggy-Horgasz inleder ett samarbete.

1298, juli Äventyret "Havets demoner" utspelar sig. Raistlin spårar upp en silvertiara inne i en helgedom ute på en ö i Donau. När Raistlin tar denna blir sällskapet överfallet av märkliga grodliknade varelser. Blå Vindarna lider svåra förluster.

1298, sept Äventyret "Förbannelsen i Balvanya II" utspelar sig. Raistlin blir varse om vampyrlakejer till den dräpte tidigare herren av Balvanya. Denna håller till i slottet Erthal Munic, där Raistlin dräper samtliga i en vild slutstrid. (Första äventyret som spelas på Eriksgatan).


Anno Domini 1299

(28/2 2010 - 27/6 2010)

1299, mars Äventyret "Den Grå mannen" utspelar sig. Raistlin spårar upp en försvunnen Galdar till en utgrävning i södra Hungaria. Här hålls han fången (av egen vilja) och "hjälper" expeditionen med att förstå några märkliga tecken nere i ett övergivet skytiskt tempel. Blå Vindarna visar bravur vid en mäktig slutstrid.

1299 Raistlin blir kontaktad vid ett flertal tillfällen under året angående silvertiaran. En kvinna med brett sittande ögon, i sällskap med degenererade bönder, bjuder allt större mängder silver i utbyte mot artefakten.

1299, april Raistlin avslöjar en kommande invasion av kungariket Fejer i och med skenbyggandet av ett kloster intill Svartskogen. Klosterbyggarna fördrivs och de riktiga munkarna räddas.

1299, sommar Armand Cekhim gifter sig med Leata (Svarogs änka).

1299, sommar Äventyret "Skräckens katakomb" utspelar sig. Acar Hamilcovic, en handelsman bosatt i Horgasz, är försvunnen. Raistlin undersöker dennes hus och finner dokument som leder vidare till ett katakombsystem i ett avlägset berg vid Miskolc. Det visar sig att katakombsystemet tidigare använts som ordensbostad till "Cirkelns brödraskap". En mängd fällor finns i katakombsystemet, varav en har utlösts av (och dödat) Acar.

1299, sept Prins Melarion initierar byggandet av en borg vid Lucifers udde.

1299, hösten Raistlin tar sig in i Esztergoms biskopsbibliotek för att finna en andovisk bok som pekar på rikedomar i landet bortom Dimmornas port.

1299-1300 Vintern. "Den stora kölden" råder. Över ett halvt dussin människor fryser ihjäl i Horgasz. Många drabbas av frostskador.


Anno Domini 1300

(27/6 2010 - 5/9 2010)

1300, feb "Den stora Raistlinexpeditionen" tar Raistlin, Balint, Rebecca, Galdar och Geza Zirc till Andovien, landet bortom Dimmornas port. Otroliga äventyr utspelar sig i städer, ödemarker och ute på havsöar med alviska katakomber. Geza Zirc omkommer under resan. Rebecca blir gravid med tvillingarna Tamas Raistlin och Adrienne.

1300, våren Äventyret "Vishetens moln" utspelar sig. I den döde Geza Zircs skrifter (som upptäcks inne i ett torn vid Hirgons ängar), finns texter som leder vidare till byn Alron utanför Hirgon. Alron har tagits över av någon form av svampliknande entitet som kontrollerar folket i området. Raistlin utplånar entiteten men folket i Alron går inte att rädda.

1300, våren Rebecca och Balint ingår giftermål i Horgasz.

1300 Ibrahina, den judiska handelsmannen, börjar bygga Judestaden i Horgasz.

1300, 6/6 Den arpadiska kronan ger ett ultimatum till kungariket Fejer. 500 pund silver i tribut samt ett erkännande av arpad som överhuvud, annars invaderas Fejer.

1300, juli Den sista stora sommarbanketten hålls i kungariket Fejer. "Hjältarnas tidevarv" når sin kulmen. En uppvisning i fantastisk pompa och ståt.

1300, augusti-september Arpad invaderar Fejer med 500 män, plundrar flera byar i Dramorskogen, ödelägger delar av Tököl och vänder om vid Mikolosvar. Kungariket Fejer befinner sig numera i kriget med Arpadätten.

1300, hösten "Massakern i Kolvar" - den nya hirdskatten som utlysts av kung Zod II av Fejer möter motstånd. Kungens riddare griper in mot motståndet och hänger nio män och ynglingar i Kolvar. Detta blir startskottet till ett nordligt uppror mot Fejer, med centrum runt Budaörs.


Anno Domini 1301

(5/9 2010 - 19/11 2010)

1301, 29/1 Rebecca föder Tamas Raistlin och Adrienne till världen.

1301, mars 750 inhyrda legosoldater kommer till Fejer - ditsända av Anjouhuset, Fejers nya bundsförvanter i kriget mot Arpad.

1301, april Hela norra Fejer går över till Arpad efter utbrett missnöje.

1301, 20/4 Slaget vid Kråkebro. Arpad landstiger en massiv här på fejerska ön. 2000 Arpadsoldater möter cirka 1500 Fejersoldater vid Kråkebro intill Dramorskogen. Raistlin deltar med trupper på fejerska sidan. Kungariket Fejer lider ett förkrossande nederlag. Norra Fejer besätts av Arpad.

1301, vår Raistlin får i uppdrag att lönnmörda den arpadiska konungen i Visegrad. När Raistlin anländer märker han dock att konungen redan har lönnmördats, men att hans död hållits gömd av hans släktingar, då ingen legitim ättling finns kvar.

1301, sommar Rackeve faller efter en tids belägring av arpadiska styrkor. Staden utplånas och kungariket Fejer flyttar sin residens till Marnoc Hall. Kung Zod II av Fejer omkommer uppe på stadsmuren och hans son kung Melarion av Fejer tar över tronen.

Under striden om Rackeve anfaller även en demonisk varelse den belägrande hären, som mister "hundratalet mannar" innan besten besegras.

1301 Sönderfallet av det arpadiska kungahuset orsakar kaos och utbredd anarki i kungariket. Barnakonungarnas tid inleds.

1301 Raistlin blir adlad och utsedd till furste av Horgasz av kung Melarion.

1301, juni-juli Svår torka. Donau sinar och lämnar förrädiska gyttjebanker vid sina banker.

1301, juni Bipo Brutcheck och hans tolv mannar tar anställning hos Raistlin.

1301, juli Axtram initierar det stora rådet i Horgasz. som underlättar administrationen av det växande horgasziska imperiet.

1301, sommar-höst Stora problem med rövare i norra delarna av Raistlins furstendöme. Laglösheten efter Arpads sönderfall märks tydligt.

1301, juli Saragosa lägger sig i bakhåll för Raistlin och skickar rövarband till byarna efter en uppblossad fientlighet.

1301, juli "Demonen från det yttre mörkret" störtar i närheten av Saragosa och går "Dödens vandring" genom Saragosabygden och in i Hirgonskogarna. Flera hundra bland dödsoffren. Saragosas kropp hittas aldrig. Jobbagy Ely av Hirgon lyckas till slut dräpa demonen efter att flera av hans söner dött i striden.

1301, juli Stjärnjägarna (ett väldrillat serbiskt soldatkompani) går i tjänst hos Raistlin.

1301, augusti Kung Melarion lånar ett pund guld av Raistlin inför ett framtida krig. Stora landarealer pantsätts.

1301, sensommar-höst Äventyret "Vanguardia Serpentis" utspelar sig. Raistlin undersöker en märklig bygd i centrala Bakony (Szeghemes), vars slott sägs dölja stora skatter och hemligheter. Det visar sig att slottet (som ligger på ett berg) ockuperades av vampyrer, vilka går en grym död till mötes i en färgstark slutstrid.


Anno domini 1302

(19/11 2010 - 11/2 2011)

1302, februari Rebecca kidnappas av en utsänd från Björnestams hov. Raistlin spårar upp kidnapparna och lyckas frita henne från Zenda vid Biharbergen.

1302, april Kung Karoly presenterar sig för första gången i Fejer sedan han börjat marschera upp med en jättelik italiensk armé. Kung Karoly upplöser kungariket Fejer och alla titlar som haft med riket att göra. "Den fejerska eran" går till ända.

1302 Geza Halm (och hela Halmätten) flyr Horgasz efter dispyter.

1302, maj Äventyret "Silverplattan" utspelar sig. Hos änkan till en av sina döda soldater hittar Raistlin en märklig silverplatta som, tillsammans med diverse texter och några munkar från Pannonhalma, leder vidare till en platå ute i skogen. Platån döljer en nedgång till en katakomb som vaktas av fruktansvärda flygande väsen. Dessa bekämpas, och nere i katakomber kommer Raistlin i kontakt med någon form av världsande som återställer Själshälsa och höjer intellektet.

1302 Balsze, mästertjuven, lyckas nästan stjäla hela Raistlins skatt efter ett inbrott i Horgaszgården. Balsze blir påkommen, bortjagad och kastar sig själv i Donau efter en slutstrid med Raistlin.

1302, maj Märkliga män, 30 till antalet och ledda av någon korsning mellan fisk och människa, anfaller Horgasz under kvällen via floden. De bryter snabbt upp och försvinner via vattnet igen.

1302, augusti Raistlin får i uppdrag av Henri d'Sousa, kung Karolys härförare, att belägra och inta borgen Pecel ute på Alföldslätten. Raistlin slutför belägringen efter ett par dagar och kommer hem i triumf. Dessutom lyckas man nosa upp en gammal egyptisk skatt som låg dold i Pecelborgens katakomber.

1302, augusti Den fejerska grevskapsarmén, ledd av Laszlo Esterhasy, samt med Raistlin i förtrupperna, intar och plundrar Dramorgia.

1302, oktober Äventyret "Faraons tjänare" utspelar sig. Henri d'Sousa blir lönnmördad hemma hos Raistlin. Via mördaren, som infångas och förhörs, leds mysteriet vidare till kulten "Nefren-Kahs tjänare". Uppenbarligen var det deras heligaste plats som Raistlin och d'Sousa plundrade i Pecelborgen. En blodig slutstrid utspelar sig i Poszony, där kulten har en annan högborg i ett vackert villaliknade slott.


Anno Domini 1303

(11/2 2011 - 3/7 2011)

1303, våren Ovanligt högt vattenstånd i Donau. Hamnområdet står under vatten.

1303, april Efter att ett soldatfölje förskansat sig vid Baals kulle upptäcker Raistlin, efter en hård strid mot soldaterna, en älvisk gravplats som soldaterna och några lärda lyckats ta sig in i. Gravplatsen är från den "mithariska" tiden, då något typ av kungarike ska ha funnits på platsen för tio årtusenden sedan.

1303, april Mästertjuven Balsze gör återigen ett tillslag mot Horgasz genom att lura ut Raistlin till ett möte i skogen, distrahera vakterna genom en brand och med hjälp av underhuggare lura sig in i borgen. Han blir dock påkommen och brutalt avrättad på Horgasz torg.

1303, maj "Miraklet i Sankt Midas kyrka". Under en gudstjänst lyfter sig prästens Versio Vulgata som av en osynlig kraft.

1303, försommaren Laszlo Esterhasy och hans över 2000 man starka armé som vaktar Fejer åt kung Karoly, beger sig ut på plundringståg västerut under några månader.

1303, 17/5 Sankt Midasfestivalen detta år är ett spektakel i tävlingar, marknadsförsäljning och intriger. Första "stadsaktiga" festivalen i Horgasz. Raistlin blir fientligt bemött av Theoderim, som uppenbarligen var ledaren för expeditionen mot Baals kulle tidigare i år och Makad drar hem nästan alla grenar i tävlingarna.

1303, maj Äventyret "Helions klippa" utspelar sig. Efter översvämningarna har det blottats en nedgång till en liten klostergömma på "lilla ön" utanför Horgasz. Skrifter och fynd leder Raistlin till Madaradalen och en gammal ruin där byggd av Horgaszmunkarna för cirka 100 år sedan. I ruinens djup finner Raistlin en omtalad helig kalk, som förs till Sankt Midaskyrkan i Horgasz.

1303, juni "Agnkråkor", eller sädestjuvar, ertappas i Horgasz och spåras till Dorthards gods. Den tyske legoknekten förnekar dock all inblandning.

1303, juni Theoderim gör ett tillslag mot den älviska gravkammaren i Baals kulle, öppnar alla gravar och tar med sig alla plaketter och skatter i dess innandöme. Raistlin spårar sedan upp Theoderim i Buda och dräper hela hans hushåll i en vild slutstrid.

1303 23/6 Laszlo av Vác slår överraskande till mot södra Fejer, med sikte på kung Melarion och Marnoc Hall. Han utplånar Elpar, Nagy och Tarnavar under en dag. Därnäst attackerar han Makad och bränner ner staden till grunden. En falang av Laszlo Vács armé plundrar även delar av Horgasz. Raistlin och "skogsfolket" är senare delaktiga i utplånandet av armén inne i Marnoc Hall. Laszlo Esterhasy återvänder sedan med sin armé och stabiliserar läget.

1303 Fransz Hemmel leder återuppbyggnaden av Makad, några kilometer upp längst med en å istället för vid Donau.

1303, sommar Rebecca kontaktar Raistlin via brev. Under ett äventyr har Blå Vindarna stött på problem, Balint är tillfångatagen och sällskapet är slaget i spillror. Raistlin nystar upp en ondskefull riddarherre som är i maskopi med "valusianer", ett mäktigt uråldrigt serpentfolk (Saka'is ras). Riddarherren offrar ynglingar från sin egen by Forenszfalu och från omkringliggande byar till dessa varelser. Ynglingarna transporteras bort från världen med hjälp av märkliga teleporteringsstolar bundna till konstiga silverkuber.


Anno Domini 1304

(3/7 2011 - 15/10 2011)

1304, januari Svårt nederlag för kung Karoly efter misslyckade småslag inne i Bakonyskogen. 10 000 förväntade legosoldater dröjer då de gått i tjänst hos venetianerna.

1304, februari Raistlin nystar upp en förrädare bland sina vasaller. Camar Saragosa av Fli tas på bar gärning när han möter fiender till Fejer intill Viskande träsken. Ungefär samtidigt rör sig 2000 tjeckiska legosoldater till Dramorgia. Laszlo Esterhasys stor armé (2800 män) är det enda som står mellan utsatta Marnoc Hall/Horgasz och fienden.

1304, maj Legio Roma, ett soldatförband, går i tjänst hos Raistlin.

1304, maj Nya Makad invigs. Första festen stöps i bråk och fylla då Möldeszätten anklagar Raistlin och Horgasz för försvinnanden och kidnappningar. Bland annat misshandlas en Horgaszbo till döds.

1304, maj Fader Dominatus av Makad börjar sin kyrkliga karriär i Horgasz området. Denne är en lojal tjänare till biskop Marcus Midara.

1304, maj "Djävulen i Makad" framträder. Makads bykors vänds upp-och-ner av osynliga krafter. Djup religiös oro i hela bygden under lång tid.

1304, 17/5 Sankt Midas-festivalen hålles. Rebecca briljerar i bågskytte.

1304, maj-juni Efter att tartarerna under ledaren Kuman Arsel blivit "icke önskvärda" på Raistlins marker, blir dessa bortslagna och utbytta mot folket från Madaradalen. "Flodfolket" bosätter sig i Tatarien. Kumanerna gör samlat motstånd via Svitjoda Svindisel, en trollpacka från skogarna bortom Ungern. Trollpackan undkommer efter att ha duellerat framgångsrikt (men inte tillräckligt) mot Raistlin.

1304, sommar Fejer och Pannonien är en smältdegel av rövare, intriger, död och fanatiska präster. Något stort håller på att hända och bägaren kan rinna över närsomhelst. Laszlo Esterhasy lånar 380 guldmynt av Raistlin för uppbyggandet av en ny armé-

1304, sommar-höst Kung Karoly återvänder till Ungern med full styrka. Han jagar Wenceslaus, den andra "barnakungen" till hans moderland i Böhmen, där Karoly misslyckas med att storma dennes huvudborg.

1304, sensommar Alba Regia ockuperas av kung Karoly. Hans huvudhärförare i området, Laszlo Esterhasy, får i uppdrag att kontrollera staden.


Anno Domini 1305

(15/10 2011 - 4/3 2012)

1305, januari Tamas Raistlin och Adrienne flyttar över till orden och börjar sin utbildning i magi.

1305, februari Inkvisitionen anländer tillslut till Horgasz för att undersöka alla förekomster av demoner, djävular och svartkonst. Raistlin förleder inkvisitorn Benito Biaggi till den kumanska trollpackan Svindiesels tillhåll och övertygar honom (efter att större delen av hans sällskap drabbats av galenskap) att hon är roten till all svartkonst. Svindiesels tjänare utplånar stora delar av inkvisitorns män. Galen av skräck drar sig sedan Benito tillbaka till Rom.

1305, april Raistlin undersöker försvinnandet av unga kvinnor från Emmerdalen. Efter lite detektivarbete spårar Raistlin upp kvinnorna till en häxkabal där de blivit förhäxade av ingen mindre än Svindiesel själv, som uppenbarligen fortsätter att plåga Fejers marker. Den här gången lyckas Raistlin besegra häxan för gott, och finner en märklig kompassamulett runt hennes hals.

1305, våren Äventyret "Berättelser från höglandet" utspelar sig. Raistlin, hans nya lärling Valeno och Blå Vindarna drar ut på en expedition mot kompassens riktning, vilket tar dom ut på en fyra dagar lång vandring mot höglandet i öster ute på Alföld. Flera episka scener utspelar sig. Raistlin tämjer en ny häst till sig själv (Vidspringe) som kommer att tjäna honom i flera år framöver, Blå Vindarnas herre, Henzel av Makad, stupar i strid mot soldater som plundrar bondgård uppe på höglandet, Kompassens riktmätare landar till slut på ett vackert slott nere i en dal. Här härskar en märklig herre som visar sig besitta övernaturliga krafter. Då slottet vaktar av bara ett fåtal soldater inleds en belägring som slutar i vinst för Raistlin och Blå Vindarna. En ny kompass hittas, vilken när den sammanförs med första kompassen pekar mot ett nytt mål, cirka en halv dagsfärd bort. När äventyrarna följer kompassens riktning vandrar de in i unkna träskmarker och står snart framför en domedagsklippa med en naturlig grottingång vid klippans bas. Väl där inne kommer Raistlin i kontakt en outgrundlig kraft som ger honom mentala gåvor och ber honom återvända nästa år igen för att "skänkas" fler krafter. I böcker och skrifter från slottet benämns denna plats som "Nyckeln till världen".

1305, maj Laszlo Oma av Horgasz blir ihjälslagen av den nya judemilisen i staden efter att bråk uppstått vid porten.

1305, maj Vad som länge har ansetts blir nu formellt: Balint blir Blå Vindarnas nya ledare.

1305, maj Hansan, ett tyskt handelsföretag, erbjuder Raistlin 750 pund silver (en hästs vikt i silver) om han slänger ut judarna från Horgasz. Raistlin tackar nej.

1305, maj Raistlin och Galdar hjälper sällskapet Hiers Magica med att överfalla en transport och komma över en av de så kallade "Ödestavlorna". Det visar sig att faktioner och allianser i Ungerns inrikespolitiska kaos försöker utnyttja ockulta makter för att vinna makt och inflytande i kampen om tronen.

1305, sommar Kapten Armand Cekhim blir utsatt för ett assassinationsförsök av tyska legosoldater. Dessa jagas efter men kommer undan. Bipo Brutcheck förlorar ena ögat i förföljandet av tyskarnas kapten.

1305, sommar Heirs Magica och delar av orden når kulmen på undersökningarna av de ockulta herremännen i Buda-Esztergom. De flyr ner mot Horgasz men blir upphunna och belägrade i ruinerna efter Tarnavarslottet. Raistlin kommer till undsättning och ordens förföljare flyr.

1305, sommar Ruinerna efter Tarnavar monteras ner av kung Karoly och flyttas till Lucifers udde, där man planerar att bygga slottet Viraghegy.

1305 Hiers Magica bosätter sig i Horgasz och bygger "Vagnsgården".

1305, hösten En tapper tjänare till Raistlin, Ninoslaus, dör av naturliga orsaker i slutet av året.

1305, hösten Kung Karoly intar Esztergom.

1305, hösten Under ledning av Fransz Hemmel börjar en stor arbetarskara att bygga om Horgasz riddargods till ett stort stenslott i normandisk stil. Raistlin går in i en tid av lugn och studier. Han uppehåller sig dels i en cell hos orden men också i Vagnsgården hos Hiers Magica under de kommande tre åren.


Anno Domini 1306

1306, januari Armand Cekhim avsäger sig kaptenskapet i Horgasz. Detta övergår nu till den enögde Bipo Brutcheck.

1306, sommar En brand utbryter i Horgasz. En familj möter sitt öde i lågorna och åtta övriga hus brinner ner.


Anno Domini 1307

1307, februari En rövertrupp, ledda av den avdankade legosoldater Hans Helter, nergörs vid gamla Hortabaggy efter en månads spaning. Den sista organiserade rövaraktiviteten i Södra skogarna sägs vara bekämpad.

1307, 17/5 Under Sankt Midas-festivalen omkommer en soldat som deltar i kamplekarna.

1307, hösten Raistlin deltar i en expedition ledd av Roman Horky, ledaren över Hiers Magica. Expeditionen tar följet till Alföld där man undersöker en klippa ute i ett träsk. Hiers Magica samlar in värdefull astrologiska kunskaper som är inpräntade på klippan. Under hemfärden överfalls sällskapet av tartarer, vilka dock nergörs efter en tursam strid.

1307, vintern "Kung" Melarion, som sökt asyl hos Raistlin, fortsätter att bo i det melarionska huset under åren. Någon form av seans, innehållande märkliga ord och ljussken från hans boning, går av stapeln den 25/12 detta år och följs av allt mindre närvaro i huset framöver.


Anno Domini 1308

1308, sommar Kung Karoly blir erkänd som kung i Ungern av en majoritet av adelsmännen. Hans inflytande och maktbas stabiliseras ordentligt under året. Greven av Zala dör samtidigt, vilket skiftar maktspelet i Pannonien.

1308, sommar En händelse som Raistlin får kännedom om först två år senare: en utgrävning genomförs i Saragosaruinen av erfarna gravplundrare. Denna utgrävning överfölls dock av kapen Bipo Brutcheck och hans mest lojala mannar. Enligt uppskattningar kom Bipo över minst 100 pund i stöldgods.

1308, hösten Raistlin agerar vakt åt Hiers Magicas ledare Roman Horky när denne samspråkar med vildar uppe i Matrabergen. Vägen hem översköljs av faror. Följet undkommer precis en härjande legosoldatshird, tvingas på hög tullskatt och utsätts för ficktjuveri i Visegrads stad.

1308, hösten Yttre murarna till Horgaszslottet står klart. Man påbörjar även bygget av Raistlins privata torn, som börjar kallas för "Babylons torn" av byborna och prästen Dominatus.


Anno Domini 1309

(4/3 2012 - 29/7 2012)

1309 Laszlo Esterhasy utnämns till greve av Fejer. Han härskar nu från Velence ner till Lucifers udde. Denna man har spelat det politiska spelet väl.

1309, april "Galdars stora sökande" påbörjas. Orden beger sig ut på expedition till Matrabergen.

1309, maj Greve Laszlo anländer till Raistlin och begär att få ut "Kung" Melarion, som anklagas vara rebell en fiende till kung Karoly. Det var dock ett halvår sedan Raistlin såg honom sist. Laszlo förbereder även Raistlin för att mottaga en baronstitel. Under natten blir dock greven överfallen av alviska lönnmördare (utskickade av Melarion?) inne i Horgasz borg. Lönnmordsförsöket misslyckas (?) och greven ger Raistlin i uppdrag att spåra upp Melarion och föra brottslingen till honom. Raistlin undersöker det märkliga melarionska huset nästkommande dag (vilket visar sig vara skyddat av magi) och upptäcker hemliga gångar under jord. En av dessa leder till en märklig glänta där Raistlin blir överfallen av hantlangare till Melarion.

1309, maj Raistlin skickar ut Blå Vindarna på spaningsuppdrag mot Valpar och Heimhann (vilka anklagas vara lojalister till Melarion). Rebecca blir dock tillfångatagen vid Heimhann och återlämnas dagen därpå av ett beväpnat följe, ledda av herr Marcus von Heimhann. Rebecca berättar att Blå Vindarna hann se en pojke och en kvinna komma till Heimhann, men hur kvinnan flydde i vild panik några timmar senare. Kvinnan blev förföljd men sökte skydd hos byäldsten i den närliggande byn Adonia. Förföljarna avvisades från Adonia av bybefolkningen. Raistlin söker upp kvinnan i Adonia och får reda på att det är "drottning" Zorana av Fejer, Melarions hustru, och att pojken som Rebecca såg är Tercelus, son till Melarion och den enda levande arvtagaren till kungariket Fejer.

"Slaget om Adonia" utspelar sig. En märklig sammansättning målade människor, ledda av något som kan förklaras som en korsning mellan människa och troll, plundrar och bränner ner Adonia. Raistlin, som uppehåller sig i Adonia vid tillfället, tvingas fly med drottningen och sitt lilla följe. Denna här av onaturlig sammansättning möts upp vid gamla Hortabaggy och nergörs av Raistlins soldater. Adoniaborna flyttar till Horgasz, som allt mer antar formen av en stad.

Zorana berättar om hur kung Melarion försöker öppna en reva mellan älvalandet och den mänskliga världen i ett sista desperat försök att få tillbaka sitt kungarike och återställa maktbalansen som den var förr. En nyckel till detta anser han vara sin son Tercelus. Raistlin beger sig till Rackeves ruiner för att spåra upp den kidnappade sonen. Nere i stadens katakomber stöter han på soldater tillhörande en annan värld som blir nerkämpade, men sonen försvinner in i en portal som Raistlin inte lyckas öppna. Raistlin ödelägger Rackeve ytterligare med hjälp av magiska krafter (Jordbävning).

1309, försommar Delar av Buda ödeläggs i en störtflod. Många rika Budabor bygger hus i grannstaden Pest.

1309, sommar Raistlin håller ett möte med kungen av Ultrac, en rebell som motsätter sig kung Karoly. En icke-agressionspakt sluts mellan de båda storherrarna.

1309, sommar Raistlin hjälper Hiers Magica efter att en av deras blivit infångade i Tarnavars ruiner av en utgrävningsexpedition. Väl där snubblar Raistlin på den berömda fejerska artefakten "Silvertrubaduren" och vidare utforskas krokiga underjordiska gångar som bebos av svartalver. Raistlin och hans följe tvingas fly när de ser hundratals av varelserna längre ner i grottsystemet.

1309, juli Raistlin deltar på "Konungagillet i Visegrad". En tre dagar lång fest med 500 deltagare. Fylleri, god mat, unga damer och fantastisk musik avrundas med utdelandet av fina gåvor och lovord om en rik och säker framtid från den unge konungen. Raistlin blir officiellt utnämnd till baron av Horgasz.

1309, juli Ravei av Ordo Solas anländer till Horgasz, jagad av soldater från staden Pest. Soldaterna avvisas och Ravei, deltagare i en ordensexpedition norrut till Matrabergen, berättar om hur han blev harrasserad i Pest efter att ha läst böcker hos en lärd man i staden. I ett försök att få tag på denna man och hans böcker drar Raistlin norrut med hela sitt garde och belägrar staden Pest. Raistlin lyckas lösa ut böckerna.

1309, juli Äventyret "Låt det gamla ligga begravt" utspelar sig. Raistlin åker norröver och assisterar orden i deras sökande efter en hemlig tempelruin. Efter strid mot Pest-utstända soldater och ädlingar lyckas Raistlins mannar komma åt ruinen och utgrävningsplatsen. Nere i ett märkligt utgrävt tunnelsystem stöter Raistlin på teknologi tillhörande en uråldrig utomjordisk ras. Han aktiverar något kommunikationssystem genom att trycka på "juvelknappar" och kommer i kontakt med varelser bortom människornas värld. Även Galdar genomför en "kommunikation" men drabbas av panik och efterföljande galenskap. Raistlin lägger även beslag på en otrolig guldskatt värderad till 3500 pund silver.

1309, juli Drana Götterheim, ledaren av Pests expedition till utgrävningsplatsen som förekom i "Låt det gamla ligga begravt", dog vid slutstriden. Hans söner blir dock uppsökta inne i Pest av Raistlin som lönnmördar samtliga fyra uppe i ett torn. En stor eld sprider sig i Pest och slukar många hus.

1309, september "Slaget vid Morkasz" utspelar sig. Kung Karoly besegrar 600 tjeckiska legosoldater hyrda av greve Arpad Aba. 200 av legosoldaterna avrättas i "de rullande huvudenas glänta".

1309, höst Bygget av Horgasz nya kyrka påbörjas.


Anno Domini 1310

(29/7 2012 - 1/4 2013)

1310, vår Horgasz stadsmur står klar. Muren är en befäst, nästan fem meter hög dubbelförstärkt träpalissad.

1310, april I och med gamle Pelinkys bortgång är det inte längre lönsamt att hålla Horgasz silvergruva i bruk.

1310. 16/4 Galdar, vars sinnestillstånd blir allt mer allvarligt, syns till för sista gången i Horgasz. Under året skickar han brev och försändelser till orden, bl.a. från Verekpasset, Poszony och Transsylvanien.

1310, april Balint överlämnar ledarskapet av Blå Vindarna till Laszlo "Spjutmästare" Makad. Balint ingår numera i Raistlin privata ryttararmé.

1310, april Axtram blir kidnappad av Cende av Valpar. Efter ett besök i Pest lyckas Raistlin spåra upp Cende, som befinner sig i sitt hemmagods. En vild slutstrid för att frita Axtram utspelar sig. Cende omkommer, likaså ett tiotal av Raistlins mannar efter hård beskjutning. Raistlin konfronteras även med något alverväsen som blir frisläppt efter förhör. Starka kopplingar till kung Melarion.

1310, maj Damen Mariana Cendei av Valpar fortsätter att styra godset efter sin makes bortgång fram till att den 14-årige sonen Cende (II) blir myndig.

1310, maj Marcus von Heimhann ger Raistlin vägbeskrivning till "Bäckakvinnas" tillhåll, som han säger att Cende av Valpar föll offer för. Bäckakvinnan är en älvavarelse som ska ha tagit mänsklig form. Efter att Raistlins garde bekämpat ett par trollväsen som vaktade platsen konfronteras de med kvinnan, vars sköna sexualitet förhäxar samtliga män förutom Raistlin själv, som lyckas dräpa kvinnan och fördriva väsendet från människornas värld.

1310, maj Raistlin får i uppdrag av Guiseppe di Palermo, kungens närmaste rådsman, att återta Adony-Lorev från kungen av Ultrac. Han utnämner även att Ultracherren inte är önskvärd och att alla kronvasaller har rätt att erövra hans marker. Raistlin ger kungen av Ultrac guld i hemlighet och iscensätter ett skenövertagande av Adony-Lorev. Konungen går på manövern och blir nöjd.

1310, maj Bipo Brutcheck och hans hemliga silver blir påkommet (se 1308). Bipo lyckas fly men fyra av hans mannar infångas och blir hängda nere vid hamnen. Rebecca gör en scen genom att frita en av männen från repet bara för att duellera honom till döds inför hela Horgasz befolkning.

1310, maj Valeri Hampar utnämns till ny gardeskapten i Horgasz efter Bipos flykt.

1310, sommar Kungen av Ultrac härjar omkring Velence och andra kungliga bygder. "Rövarbaronen från Ultrac" kallas han i folkmun i området omkring. Hans svarta korpsoldater är fruktade i varenda pannonisk by under sommarhalvåret.

1310, sommar Istället för spöstraff, böter och i vissa fall dödsstraff, börjar styret i Horgasz att omsätta bestraffningar till straffarbete på nyetablerade "kronplantage" vars inkomster går direkt till Raistlin.

1310, hela året Den nya jordmodern Katalin blir utsatt för flera attentat. Vita kors målade på dörren, dynga inkastad genom fönstergluggar, knackningar om natten, förstörelse och allmän ryktesspridning utförs av hittills okända gärningsmän.

1310, juni Raistlin deltar på ett tjafsigt gille uppe i Rackeve, grannbaroniet till Horgasz.

1310, juli Ibrahina prestenterar David Wirowar, sin svärson och arvtagaren till Ibrahinas handelsimperium. Ett nytt kontrakt blir slaget och Ibrahina drar sig tillbaka senare under året och bosätter sig permanent i Konstantinopel.

1310, juli Äventyret "Roman Horkys dilemma" utspelar sig. Hiers Magica har lyckats förvärva ett gods i grevskapet Veszprem, men kommer snart på att den sömniga bygden omkring inte riktigt är vad den ser ut att vara. Efter vissa undersökningar stöter Raistlin på någon form av odöd "sekt", ledd av orientaliska vampyrer som använder odöda trälar till att bygga ut enorma underjordiska gångar i området. Balint och Raistlin deltar i en hård slutstrid i en krypta där de ställs öga mot öga med en vampyrninja. Efter att solljuset trängt igenom kryptans dörröppning går Raistlin och Balint segrande ur striden. Raistlins häst, Vidspringe, blir dessvärre dräpt av några vampyrväsen.

1310, augusti David Wirowar igångsätter bygget av Wiroburg, en judisk bondby i utkanterna av Horgasz stad.

1310, augusti Raistlin deltar i ett rebelluppror mot konungen tillsammans med Laszlo Kán och kung Murcel av Ultrac. Raistlin lyckas inta Perkata efter en vild belägring. Dessvärre misslyckas Ultracs anfall mot Velence och Laszlo Káns 2500 legosoldater äter sig fast runt Vác under hösten.

1310, sensommar En okänd samling "busar" genomför brandattentat mot judestaden i Horgasz och bränner ner byggnadsställningarna vid Wiroburg. Busarna blir dock bortslagna och nergjorda av judarnas garde, vilka belägrar Dorthards gods vari de sista busarna sökte skydd. Raistlin ingriper och försöker medla i frågan.

1310, sensommar Äventyret "Rollos håla" utspelar sig. Efter fynd gjorda i Perkatas kyrka beger sig Raistlin, Rebecca, Balint och några soldater till en gammal sägenomspunnen plats i Uråldriga skogen där troll en gång skulle ha vaktat en djup håla med en vikingaskatt. Väl där råkar äventyrarna i strid mot just ett troll, blir skrämda av en fasansfull gast och hittar en grönt lysande sten i bröstkorgen på en sedan länge död människa.

1310, höst Raistlin anställer "Vladis gardister", inalles nästan 200 luttrade soldater som bär ett personligt vendetta till kung Karoly, som Raistlin nyligen gjort uppror mot.

1310, höst Efter att ett brev från Galdar konfiskerats av Rackeves män tar sig Raistlin upp med Stjärnjägarkompaniet till Rackeves domäner. Först anfaller soldaterna lägret vid Elpar, där Mihaly Rossy och hans mannar först tog brevet. Vid Rackeve får Raistlin brevet utlämnat men anfaller ändå staden och erövrar den med hyfsade förluster. Baronen av Rackeve stupar i striderna och rådet undertvingas Horgasz.

1310, hösten Stora truppsamlingar rapporteras norrut. "Rebellerna i söder skall utplånas" säger kung Karoly själv under det stora höstgillet.

1310, hösten Med Marcus von Heimhanns hjälp träffar Raistlin kung Melarion vid den "lilla stenringen". Här ingår Raistlin en pakt med älviska väsen. Hans barnbarn, Tamas-Raistlin, skall ingå giftermål med en älvaprinsessa när denne nått en "god ålder".


Anno Domini 1311

(1/4 2013 - 8/9 2013)

1311, januari Efter att en spion avslöjats inne i Horgasz lyckas Raistlin och hans elitgarde driva bort en fientlig trupp från Emmerdalen. Truppens kapten Frisim av Buda skjuts i huvudet av Raistlin. Gamle Emmerdalsgubben avlider under incidenten.

1311, vinter och vår Tjälen uteblir, stora regn och tidig snösmältning från Matrabergen gör hela Ungern (speciellt runt Donau) vattensjukt. Häst och vagnstransporter nästan omöjligt att genomföra.

1311, februari Soldatstaden "Guds kittel", intill ruinen av Mikolosvar, når sin största utbredning denna månad.

1311, april Fransz Hemmel avslöjas som spion när han misslyckas fånga in Raistlin i sin källare. Stora delar av Balvanyagardet dör när Raistlin genomför sin utbrytning.

1311, april Fredsförhandlingar med Laszlo Esterhasy bryter samman när parterna inte kan komma överrens. Tredje stora Horgaszbelägringen utspelar sig. Laszlo Esterhasy och ca. 1350 soldater belägrar Horgasz och bombarderar staden med eld och pilar. Svåra skador på porttorn och delar av staden. Efter att älvorna ingripit drivs fiendearmén ner i Donau där den splittras.

1311, vår-sommar Maktstrukturen kastas om helt i Ostrafajar. Raistlin kräver underkastelse från alla riddarhus, ätter och byar i området.

1311, försommar Raistlin räddar Tera och dottern Adrienne från Lucifers holme, samt familjefadern Malkin från Dresza den store av Illtar. Dresza dräps av Raistlin.

1311, försommar Vårspelen 1311 utspelar sig. Pilbågsskytte vinns av Geza Sveer, soldaten, Påkstrid vinns av Geza Pilisi, Horgasz-Marnocritten vinns av bönderna och Donausimningen av Paros fiskaren.

1311, försommar Laszlo Maté av Horgasz döms för häxkonst. P.g.a. tvingat "erkännande" blir han "munklärling" hos Ordo Solas. Vid samma ting döms Fransz Hemmel och hans medhjälpare till livstids straffarbete för högförräderi.

1311, maj Rackeves råd svär trohet till furst Raistlin av Horgasz och ger 50 pund silver i tribut.

1311, maj Äventyret "Gravfynd" utspelar sig. Raistlin, hans barnbarn och elitgardet finner gamla böcker vid det övergivna sommarresidenset i centrala Fejer. Lättare duster med Donnovans legosoldatsfölje.

1311, maj Rådsmedlemmen Samar Mier mördas vid Budaörs när han framställde Raistlins krav i Horgasz erövring av Fejer. Några dagar senare står "Slaget vid Budaörs", där cirka 200 Horgaszsoldater och 180 andra trupper från Budaörs och Pest drabbar samman. Förödande slag med många döda. Raistlin vinner dock striden, bränner Budaörs och annekterar all mark omkring norra udden av Fejer.

1311, maj Raistlin färdas till Andovien med sina barnbarn och får telepatisk kontakt med Galdar. Ett nytt möte utlyses till midvinterritualen då Raistlin säger att han ska återvända till Andovien.

1311, maj Tököl erövras utan blodspillan av Vladi och hans legosoldater. Vladi utnämns sedan till "vasall över norra Fejer", under Raistlins styre. Centrala delarna av Ostrafajar annekteras av Raistlins växande rike.

1311, maj Efter fynd i Tököls källare beger sig Raistlin till Makölhöjden och attackerar trollväsen nere i djupa katakomber. Svåra förluster för Raistlin, bland annat stupar överstekaptenen Gregory av Buda. Vladis styrkor förstärker senare, men två troll undkommer och flyr ut till skogs.

1311, maj Under två veckor isolerar sig Raistlin efter skräckupplevelsen vid Maköl. Detta i kombination med Gregorys bortgång leder till en inrikespolitisk kris i Horgasz.

1311, maj Raistlin och Velano tillsammans med Vladis mannar intar efter en blodig natträd "Runculklippan" där byn Vargens befolkning vaktar en gammal drakskalle som ger Raistlin en vision om drakarnas tidsålder.

1311, maj Kung Karolys huvudarmé (3500 män) invaderar Raistlins domäner. Efter en kort pilbågsdust på Rackeveslätten flyr Raistlin. Karolys armé tvingas retirera sedan Mate Csak intagit Visegrad. Vid fredsförhandlingarna hugger Raistlin huvudet av konungens rådsman Guiseppe di Palermo.

1311, juni Raistlin påbörjar bygget av ett långhus av trä intill Havsportalen och uppe på Runculklippan.

1311, juli Sankt Midas Kalk blir stulen från den nyinrättade kyrkan i Horgasz. Kalken återfinns när den försöker smugglas ut från Horgasz. Förövaren undkommer, men Raistlin utlovar en belöning på 10 pund till den som lyckas infånga tjuven.

1311, augusti Magus Draga Older återvänder till Ungern efter många år i Konstantinopel.

1311, augusti Äventyret "Den Stigande Solen" utspelar sig. Draga Older och Ordo Solas Konstantinopolis samt Raistlin beger sig till Matrahaza (Raistlin räddar först mentalt sjuk från klostret Anarpasza) där man utan framgång försöker hitta en av Ödestavlorna. Matrahaza styrs av sekt som gräver upp stort självlysande block av sten (?) i underjorden. Staden sätts i eld, en prästmedlem undkommer i märklig portal, överstepräst Isilkor får benen avskurna i samma portal.

1311, september Rebecca får klartecken att grunda en skola för unga kvinnor där eleverna lär sig matlagning, örtkunskap, pilbågsskytte och lättare stridskonster.

1311, september Äventyret "Draken har taggar" utspelar sig. Valeno och Laszlo Mate beger sig ut på äventyr i sökandet efter drakägget som ska ha funnits på Runcalklippan för länge sedan. De tar sig vatten över huvudet och blir fångade i en gammal gravkummel. Raistlin, Fajos Geddy och tio soldater räddar ynglingarna (först efter intriger i Buda hos bokhållaren Gezai Ladufasz). I slutet nergör följet en gigantisk björn.

1311, oktober En assassin/tjuv blir nerskjuten från akvedukten över Horgasz trädgård. Hans syfte i Horgasz förblir oklart.

1311, november Kung Karoly stöter på flera svårigheter efter att konungens styrkor som belägrar Visegrad utsätts på ett bakhåll. Konungens flaggskepp "Dominator" sätts även i sank efter ett attentat.

1311, november Kung Karoly budar efter fred med Raistlin, "rebellen i söder". Förutom landavträdelser och krav på bättre inspektion ingår Raistlin i fångenskap i sju års tid i utbyte mot att konungen garanterar att övriga fiender till Horgasz (Pest och di Palermo-ätten) inte kräver någon ersättning eller blodshämnd på Horgasz eller Raistlins släktingar.

1311, november Efter lite problem med fångvakterna finner sig Raistlin till ro i sin fångenskap i Varhegys södra torn. En kylig och dyster tid inleds för den forna herren av Horgasz.

1311, november Raistlin börjar föra samtal med konungen som besöker Raistlin i ensamhet ett par gånger under året. Konungen får goda råd av Raistlin i en tid av rebelluppror, mörker och grymhet

1311, december En kunglig fogde vid namn Pontus di Eleberio flyttar in i Horgasz för att övervaka rådet och samla in den kungliga skatten.


Anno Domini 1312

1312, mars Efter en plågsamt kall vinter i fångenskap förflyttas Raistlin till klostret Anarpasza. Den bittre priorn, soldater som Raistlin haft en dust med innan, samt de plågade skriken från andra fångar bidrar till att göra vistelsen en klaustrofobisk plåga - de goda utrymmena till trots.

1312, maj En expedition ledd av Axtram och Geddy försöker smuggla in Raistlins formelsamling till Anarpasza. Försöket misslyckas och Geddy blir bortdriven av soldater.

1312, 15/6 Slaget vid Rozgony bidrar till att säkra kung Karolys makt i Ungern. Den hjälp Raistlin bidragit med för att stabilisera riket gör att både priorn och de nitiska soldaterna håller sig borta från Raistlin - som står i direkt övervakan från den franskättade Budasoldaten Marci de Gundeur.


Anno Domini 1313

1313, januari Prior Mefistelus dör i leukemi. Han ersätts av den betydligt mer energiske prior Mattyas.

1313, februari Efter att Mate Csaks truppstyrka krossats ute på Alföld får Anarpasza påhälsning av en flyende soldatstyrka. Raistlin släpps ut för att delta i försvaret av klostret. Prior Mattyas lyckas dock tala bort soldaterna. Händelsen får dock Raistlin mer sammansvetsad med soldaterna och med priorn. Flera restriktioner lyfts framöver.

1313, februari Raistlins plågoandar drabbas av märklig galenskapssjuka och slutar som vakter i Anarpasza.

1313, mars Efter att i nästan exakt ett år varit helt förvisad till sin kammare får Raistlin numera äta med klosterbröderna nere i matsalen.

1313, hela året Raistlin får möjlighet att arbeta på klostergården och antar genast uppgiften att sköta om hästarna, vilket han gör med bravur. Snart får Raistlin även tillträde till fälten runtomkring klostret. Under sommaren svärs han in som novis i munkorden.

1313, maj En grupp på c.a. åtta tempelherrar kommer till Anarpasza och gömmer något nere i katakomberna.

1313, september Valeno grundar "den heliga solen", en skola för framförallt tvillingarna Adrienne och Tamas Raistlin, som efter Raistlins infångande inte längre har någon mästare att vänja sig till. Draga Older blir också aktiv i skolan.


Anno Domini 1314

1314, vintern och våren Raistlins färdigheter i Latin och Grekiska upptäcks. Han får tillgång till Anarpaszas bibliotek och påbörjar översättningen av klostrets grekiska skrifter.

1314, mars Flodfolket beger sig av från Horgasz. På platsen bosätter sig istället Stjärnjägarna, som ingår en ny överenskommelse med Horgasz.

1314, april Ordo Solas Konstantinopolis går helt upp i Ordo Solas. Orden blir avsevärt förstärkt.

1314 Under detta år råder hungersnöd över stora delar av Ungern. Nöden känns även av i det rika Horgasz.

1314 Under stora delar av året befinner sig Raistlin i Anarpaszas bibliotek. Ibland får han uppdrag att bege sig ut i skogen eller på landsbygden med några av noviserna för att hämta byggstenar eller hjälpa till med byggnationer i byarna som tillhör klostrets marker.


Anno Domini 1315

1315 Raistlin fortsätter med att kopiera och illuminera böcker i Anarpasza under 1315. Konungen pockar dock allt mer på Raistlins uppmärksamhet och flera inrikespolitiska händelser blir diskuterade i kammaren på Anarpasza.

1315 Visegrad faller till konungens trupper och Mate Csaks styrka försvagas ytterligare.

1315 Kung Karoly gifter sig med den polska ädlingen Maria av Bytom.


Anno Domini 1316

1316, våren Raistlin och prior Mattyas påbörjar utbyggnaden av klostrets vattendrivna sågverk. En förindustriell fabrik blir färdig senare under året och båda byggherrarna fördjupar sig avsevärt i teknologins under.

I övrigt är Raistlin mer fysiskt aktiv detta år. Han leder bland annat renoveringen av en kvarn och grävandet av två brunnar i klostrets bondebyar.

1316, sommar Raistlin är en av nyckelpersonerna i upplösandet av en spionaffär i det kungliga hovet. Utrensningen effektiviserar den kungliga statsapparaten avsevärt. Konungen kan nu hålla en stående armé på omkring 5000 soldater.

I konungens tjänst

Anno Domini 1317

(8/9 2013 - 12/1 2014)

1317, januari Raistlin anländer till Runcalklippan och bosätter sig i ett nybyggt timmerlånghus. Fajos Geddy och dennes familj (Judit av Buda och fyraårige Matyas) tar rollen som tjänare och uppassare på klippan.

1317, februari "Tredje Valeno-expeditionen" utspelar sig. Valeno, Raistlin, Agamemnon och unga Adrienne tar sig till bröllopsfirandet i Rackeve för att stjäla "Den drömmande silverstatyn" från citadellet i staden. Raistlin lyckas, efter en makalös infiltration, att nå citadellens inre kammare och bringa statyn till säkerhet. Vid ett (framgångsrikt) lönnmordsförsök på baronen av Rackeve blir dock Raistlin upptäckt. Han lyckas springa igenom hemliga gångar och slå sig förbi flertalet vakter för att slutligen nå nattmörkret utanför Rackeve. Alla män och kvinnor av dignitet i Ostrafajar var bjudna till bröllopet - förutom familjen Stenwaard.

1317, mars Raistlin besöker en förvirrande drömvärld efter att ha kommit i psykisk kontakt med den märkliga statyn från Rackeve. Statyn verkar vara ett "fängelse" åt en blåaktig varelse som försöker övertyga Raistlin om att denne måste "befrukta" drakägget som Raistlin söker efter. Raistlin får även en ny vision från Unoxias drakhuvud uppe på Runcalklippan (urtidslandskap, två nykläckta drakungar i ett bo ...).

1317, mars Runcalklippan börjar att kallas Drakklippan, eller "Rupes Dracul".

1317, april Raistlin deltar i kung Karolys segerparad i Buda. Han tvingas gå till fots framför den infångade Kopacsz Borsa och är nära att mista livet när den blodtörstiga befolkningen i staden gör upplopp efter avrättningen av greve Borsa ute på Stora torget.

1317, april Äventyret "Jägaren i mörkret I" utspelar sig. Raistlin hjälper konungen, marskalk Bigattia och palatin Jacques de Sol med diverse affärer. Han undersöker bland annat förekomsten av en komplott mot konungen. Efter att ha undersökt den Hemmingshofska villan i Buda stöter han på alkemister och svartkonstnärer nere i katakomberna. Vidare undersökningar i Esztergom avslöjar att mörka ritualer genomförs till någon kosmisk entitet kallad "Jägaren i Mörkret". Inga bevis på en komplott mot konungen upptäcks. Hemmingshofska villan visar sig vara Ordo Solas gamla utpost i Buda - som stått tom och öde sedan änkan Hemmingshof dog i vintras. Huset ägs numera av Endre Ödöl, vilken Raistlin övertygar att han är en rik skrivare som önskar hyra det gamla patronhuset. Nere i katakomberna under villan utkämpar Raistlin en duell mot en åldrande italiensk svartmagiker och hans unga lärling. Raistlin bekämpar båda männen och når katakombernas inre där han stöter på en magisk portal. Raistlin väljer att inte träda in i portalen och vänder upp till ytan igen, märkbart skakig av den magiska duellen nere i källaren. I Münnerheimkyrkans krypta i Esztergom upptäcker Raistlin en ceremoniplats. Han stöter även på en långhårig märklig "skötare" som besegras efter en svärdsduell och bekräftar sedan under förhör hur "män av hög status" samlas i kyrkan vid vissa datum och "erhåller storslagna, mörka krafter" från ett ting de talar med via en konstigt formad sten (någon form av antidpyramidformad artefakt som finns avbildad bland dokument som Raistlin även hittar i rummet).

1317, april Endre Szacs och hans följe med "muntra män" blir avvisade från Drakklippan efter att de försökt tränga sig på. Med en bruten handled och många blåmärken svär och hotar de klippans invånare innan följet försvinner in i skogen.

1317, april Äventyret "Jägaren i mörkret II" utspelar sig. Raistlin allierar sig med Draga Older och hans grekiska följeslagare och fortsätter undersökningarna omkring olika familjers lierande med en ondskefull kult i Ungern. Följet finner bevis på att en grupp personer tänker nedkalla en mäktig gud kallad "Nyarlathotep" och försöka fjättra honom med hjälp av Ödestavlorna, som dykt upp i tidigare äventyr. Våldsamma magi- och vapenbataljer utbryter i Münnerheimkyrkan när Raistlin i en förstärkt trupp ger sig på platsen igen den 20/4. Följet tar sig sedan in i den magiska portalen under Hemmingshofska villan och hamnar i ett betydligt varmare klimat: Ragusa, intill Adriatiska havet. Här smyger äventyrarna runt i ett enormt palats utan att direkt hitta något av värde. Efter att ha dräpt en portalmästare tar sig följet tillbaka och förstör portalen på Budasidan. Efter ett kort råd beslutar sig äventyrarna för att mönstra en expedition söderut, mot Amur-Kezel, och där stoppa ritualen innan den hinner fullbordas. Under maj månad påbörjas förberedelser att ta sig med båt via Havsportalen ner till Gabés och därifrån gå in i öknen till Amur-Kezel.

1317, maj-juli Äventyret "Jägaren i mörkret III" utspelar sig. Raistlin, Draga Older, Agamemnon, Adrienne, Adanos Galantos och Miklos Franol tar sig med Oceania över Medelhavet (piratattack) till Gabés och ut i öknen till Amur-Kezel. Väl där utspelar sig en blodig strid mellan Ordo Solas och lojalister till Götterheim-planen. Flera trollkarlar stupar och två ordensmedlemmar möter sitt öde i striderna. Raistlin och Draga Older går dock segrande ur slutstriden. En stor oljereservoar nere i berget (i någon form av utomjordisk urhålning) sätts i eld och med de åtta ödestavlorna beger sig äventyrarna hem igen till Horgasz.

1317, hösten Raistlin upptäcker bortglömda ruiner i skogarna i norra Ostrafajar. Där finner han bl.a. Kerbalringen. Detta äventyr är det sista innan Raistlin tar sig mot Dimmornas port 1318 A.D.

Bortom dimmornas port

Den sista tiden

Raistlin känner att denna världen inte längre bringar honom något. Den förbjudna magin. Saknaden av sin mästare och närmast far. Allt börjar kännas. Det var länge sedan Raistlin kände sin mästares röst i sina tankar, senast var 1311 AD i maj.

Vägen till Dimmornas port

Raistlin börjar vandringen mot dimmornas port.

I Andoviens Hopp

Genom Andovien i krig till staden Andoviens hopp. Här lär sig Raistlin språk? Innan man kunde ta sig vidare.

Mot det stora fallet

På båt genom små sjöar och stora floder tar sig Raistlin med...

Genom öken

De stora krabborna.

Från stad till stad genom vatten

Staden som Raistlin inte kommer ihåg så mycket av. Här inträffade dock i februari 1300 AD något fantastiskt.

Akrogals Son

Första mötet med Akrogal

Båten anlägger hamnen i Marukand?

Vad är min mästare?

Att hitta mäster Galdar... Och hur gick resan dit?

Mäster Galdars fritagning

Fattigdom och äventyr i staden

Raistlin befinner sig tillsammans med sina vänner i staden. Man är fattiga men har Galdar tillbaka. Även om han är psykiskt försvagad efter att ha varit inlåst.

Dvärjakammare

Lappar och magiskolan

Raistlin finner på uppdrag lappar som gör att han hittar magiskolan i Zlapati.

Raistlins förlorade arm

Inte bara psykiskt försvinner Raistlins arm, även hans enda kopia av sin magilunta (i akrogal) försvinner.

Kärlek i underjorden

Raistlin träffar på Aalia i underjorden och faller direkt för hennes utseénde och charm.

Genom öken, sandstorm till...

Raistlin finner dvärjaskatt i grotta. Blir stungen av odjur och där nästan.


Att lämna sitt barnbarn

Efter svårt övervägande lämnar Raistlin sitt barnbarn i Zlapatiskolan för att lära sig magi. Det är ett svårt beslut men då Raistlin både förlorat hand och annat känner Raistlin att hon behöver mer kunskaper för att klara detta. - Branden osv..

Det förlorade landet

I Klippgårdarna

Vatorax

I februari 604 e.O beger sig Raistlin, Aalia Voltis och Gallmund Rootar till Vatorax kummel och stöter på en kummelgast. Denna gast fördrevs lyckligtvis av de inblandade. Gallmund fann här ett märkligt bronnsvärd. Bronssvärdet kommer sedan få ytterliggare berättelser till sig senare i Raistlins liv.

Nakala

Under maj 604 e.O beger sig Raistlin och Galdar ner under Kandor och finner vägen till Cerpedus-Ib-Anyaks källare. Men en speciell nyckel tar de sig in i gravkammrarna efter Hexagonen och Raistlin finner här en stav. När han rör denna får Raistlin oanade krafter av Nakala som ger honom Stavmagins mystiska och kraftiga magi.

Nakala, Hexagonen och Cerpedus-Ib-Anjak

Under juni fortsätter Raistlin att tillsammans Galdar att eftersöka omkring Hexagonen. Raistlin och Galdar genomgår en förvandlingsritual och infiltrerar Cerpedus-Ib-Anyaks bibliotek. Där finner de böcker och skrifter, bl.a. Hexagonens historia.

Slaget om Bedorum

607 e.O (2016-05-24) Raistlin har efter senaste striden där en enorm åskvigg kastades emot den stridande soldaterna varit hemma och vilat sig och börjar nu återhämta sig. Efter en vila på ett antal antal veckor kallas Raistlin till Abrahim Stenklo för att hjälpa honom ta över Bedorum och bovariet Mergilia. Raistlin tillsammans med ?? och ett par soldater rider mot Bedorum för att erövra staden.

Efter att kommit fram till Bedorum och erbjudit fri lejd till sina vänner i Fervidun. Vid detta tillfälle leviterade Raistlin och gjorde en mindre blixt emot dem. Dagen efter när solen stod som högst konfronterade Raistlin dem igen men de valde att inte ge upp. Ytterliggare en åskvigg kastades och Raistlin gick i regress pga ångest och närmast en allergi mot sin egna magi.

Då dörren fallit och X kastat en stor besvärjelse gick man in genom porten och övertog Bedorum och bovariet Mergilia föll i Abraheim Stenklos händer.

Första kontakten med Askars Holme

607 eo (2016-06-19)

Resan till Askars Holme

En tung vinter har nu börjat övergå i vår. Raistlin har under 8 månader mediterat och sett hur staden somnat och vaknat igen. Galdar har under tidig vår varit på besök i Arbine och träffar en trollkarlskollega. Han fick där mycket information om den äldsta som ska ha haft en plats i närheten av Askars holme och något som kallas Svartvattnet.

Raistlin, Galdar och Holm Harasi beger sig iväg för att ta sig till Askars holme och den hovtrollkarl som fanns där som ska ha mer information om dessa grottor.

En resa till häst i ett nu lugnt Ansorvia och en övernattning i Farlins värdshus där Raistlin får gått vin. Men lugnet störs något av ett gäng med soldater. Under natten upptäcker Raistlin att någon försöker våldta en piga och Raistlin undsätter henne.

Askars holme och borgen

Dagen efter fortgår resan och efter att kommit fram till vad Raistlin anser vara en av de vackrare platserna i Askars holme. Bybefolkningen har försökt försvara sig mot de rövare (ca 3 stycken) som försöker bryta sig in.

Raistlin lyckas övertala rövarna att ge sig av efter att ha givit en liten blixt på en av dem.

Man tar sig in i borgen och Raistlin faller genast i kärlek för ön och borgen. En vackrare plats har var länge sedan skådat. Det är bättre än Horgaz likaså. Raistlin bestämmer sig genast att se till att han får denna plats. Med magi bryter sig Raistlin in i tornbyggnaden. Väl inne i första delen av tornbyggnaden finner Raistlin massa material från övriga rummen undanstoppade.

På andra våningen hittar Galdar och Raistlin trollkarlens arbetsrum. Med cirka 19 böcker, metallrundlar i taket och flera alkemistiska kärl.

Det som kanske är mest uppseendeväckande är att trollkarlen är kvar. Dock död och ihoptorkad. Av någon konstig anledning är det väldigt torrt i tornet.

Raistlin begraver trollkarlen utanför i skogen och börjar sedan genomsöka hela slottet.

Mat tillagas i köket och en vinflaska hittas kvar. (Senare hittar Raistlin flera till i en kista i tornet).

Svartvattnet och döden

Resan ner genom de vilda områdena. Påvägen ner ser man det förr troligen vackra tornet Helgand. Nu dock helt förfallen. Byn Helgand ligger i närheten och man beger sig inte in i denna by utan tar mot ån som ligger mot svartvattnet. Efter att Raistlin har försökt levitera över men misslyckades drogs Raistlin med en 10 tal meter innan han kommer upp. Holm faller med i och dras med i cirka 2-3 meter. Galdar lyckas dock hoppa över med glans.

Vägen ner mot svart vattnet går över små knotiga träd och dimma upp mot knäna. Varma källor skapar dimma.

Väl framme i byn Svartvattnet möter bybefolkningen upp. Raistlin konfronterar bybefolkningen och eftersöker grottan. Man är inte glada över frågan utan ber Raistlin med följe försvinna. Raistlin använder magi och de blir rädda och försöker döda Raistlin. Galdar och Holm försöker fly men blir indragna i striden. Holm dör och Raistlin klarar sig utan skråma. Galdar blir skadad men överlever tack vara magi.

Resterande av befolkningen flyr in i skogen. Raistlin hittar en kvinna med barn som berättar hur man går. Hon är rädd. Raistlin lovar att inte skada dem.


De äldstas grottor

Efter någon km vandring kommer Raistlin och Galdar fram till grottingången. Den är dock igensatt med flera stora och tunga stenar. Galdar har möjligheten att på magisk väg ta bort stenarna genom att krossa dem. Raistlin och Galdar kommer in och går neråt en lång bit. Efter att ha vandrat neråt kommer de ut i en grottkorridor. Korridoren börjar att falla sönder mer och mer.

Första dagen som herre

607 e.O (2016-07-17)

Raistlins första dag som herre.

Besök av Padan Sild

  • Besök av Padan Sildo.
  • Raistlin gör Padan Sildo till tillfällig gårdskarl.
  • Besöker 2 byar.
  • I byn Askars Holme får Raistlin 4 problem att tackla.
    1. 2 troll som finns i skogarna.
    2. Att i byn Y tar rövare människor till fånga och tar även mat och dryck.
    3. Att silvret försvunnit från mjölnaren där alla bybor samlat ihop sina mynt inför kriget.
    4. Att det saknas arbetare. Man behöver 6 stycken.
  • Besöker Helgand och får reda på problemet med rövarna
  • Efter våldsam strid dödar Raistlin och gäng alla rövarna. Ingen av befriarna dog.
  • Raistlin hittade silvret hos rövarna.
  • Återlämnar 2 flickor till byn Helgand.
  • 607 e.o. Den Tredje av Nakalas stav

    2016-08-24

    En natt av drömmar. Raistlin drömmer bilder på ställen. I slutet en grav där staven ligger i en skeletthand. Toris har även han drömt.

    Äventyret går till närmaste Etins kloster Kunockra kloster. Där Raistlin tar sig in efter mycket tveksamma bröders syn. Bakom en stenplatta finner Raistlin en medaljong samt en bok. I boken finns både texter från lärlingen samt även flera trollformler. Raistlin tar sig ut. Toris har under tiden blivit upptäckt och blir jagad. Han springer tillbaka till Raistlins häst och försöker ta sig därifrån men har stora svårigheter. Raistlin ser detta humoristiskt och ligger nere i en tom bäckfåra och en stenmur och skrattar men lyckas förbli dold.

    Resa två går med Raistlin, Galdar samt Toris upp mot XXX förbi hästborgen och ut i vildmarken. Äventyrarföljet slåss mot två drakormar och överlever med kraftig magi kastad.

    Väl uppe i X borgen lyckas äventyrarna ta sig ner i källaren och in i fängelset och hitta den tredje av troligen 6 stavar. Raistlin ger Galdar den tredje staven. Först händer ingenting och Raistlin tror att Galdar inte är värdig en stav. Efter att ha kommit ut ur X faller Galdar ner vad som för honom verkar vara en evighet medans för de andra äventyrarna är några sekunder.

    Han har blivit utvald att vara den tredje i Nakalas väktare. Fredens indrivare.

    Därefter avslutas äventyret med en vila i hemmets lugna vrå.